Jogi esetek

🔒Jogi esetek – bírósági gyakorlat

I. Üzletrész öröklése esetén az öröklési illeték alapjaként az adóhatóság által megállapított forgalmi értékkel szemben ellenbizonyításnak van helye.
II. A bíróság kioktatása ellenére fenntartott téves eljárásjogi koncepció nem alapozza meg az adóhatósági határozat megsemmisítését.
[Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 1. § (1) bekezdése, 3. § (1) bekezdése, 7. §-a, 8. § (1) bekezdése, 13. § (1)–(2) bekezdései és 102. § (1) bekezdése e) pontjának ec) alpontja; a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény 78. § (1) bekezdése; a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 300. § (1) bekezdése]

Az irányadó tényállás alapján a felperesi magánszemély végrendeleti öröklés jogcímen megszerezte egy gazdasági társaság üzletrészének felét. A hagyatékátadó végzés tanúsága szerint a közjegyző szakvélemény alapján állapította meg az üzletrész értékét.
A hagyatékátadó végzést a hagyatéki tárgyalásról szóló jegyzőkönyvvel, a hagyatéki leltárral, valamint az adó- és értékbizonyítvánnyal együtt küldték meg az illetékes elsőfokú adóhatóságnak, az üzletrész értéke megállapításának alapjául szolgáló szakvélemény nem szerepelt az iratok között.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.