Jogi esetek

🔒Jogi esetek – bírósági gyakorlat

Gépjármű első forgalomba helyezésekor fizetendő regisztrációs adó egyedi megállapítására akkor van lehetőség, ha az indítványozó által értékcsökkentőként megjelölt körülmények (a jármű műszaki, esztétikai, használati jellemzői) a gépkocsival azonos korú gépjárművek átlagos értékcsökkenéséhez viszonyítva további értékcsökkenést eredményeznek.

[A regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvény (a továbbiakban: Regadó tv.) 10/A. § (1)–(3) bekezdései, 10/C. § (1)–(2) bekezdései]

A felperes a külföldön vásárolt Sam Martin Cobra Cabrio típusú, egyedi összeépítésű személygépjármű honosítása után a regisztrációs adó egyedi megállapítását kérte az elsőfokú vámhatóságnál, mivel álláspontja szerint a gépjármű tényleges értékcsökkenése meghaladja a Regadó tv. általános szabályai szerint a gépjármű tényleges kora alapján számítandó értékcsökkenést. Előadta, hogy ponyvatetőt nem építettek a járműre, ami csökkenti az autó használati értékét, illetve utalt a jármű motorikus problémáira is, melyeket szintén értékcsökkentő tényezőknek tart. A regisztrációs adó számításánál figyelembe veendő értékcsökkentés tekintetében arra hivatkozott, hogy a 2013. évi első forgalomba helyezéshez képest a gépjárműbe beépített motor 1995-ben került forgalomba, így az akkori előírásoknak és követelményeknek felel meg, ezenkívül az alváz és a főbb karosszériaelemek 2007. éviek, és a járművet valójában 2007-ben szerelték össze.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.