gépjárműkereskedelem

🔒A használt gépjárművek ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatok, eredmények

Az adóhatóság rendelkezésére álló információk szerint jelentős költségvetési kockázatot hordoznak és a „fekete-/szürkegazdaság” egyik részterületét jelentik a rejtett, legális üzleti életet teljesen vagy részben kikerülő gépjármű-kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások.

Az elmúlt tíz évben megnövekedett a Közösségen belülről származó gépjárművek belföldi értékesítésére létrehozott/működtetett olyan gazdasági társaságok száma, amelyek a beszerzett és belföldön értékesített gépjárművek utáni adófizetési kötelezettségüknek nem, vagy nem szabályszerűen tesznek eleget, sok esetben bevallást sem nyújtanak be, vagy bevallásaik „adóminimalizáló” (nagy forgalom mellett kis összegű befizetendő adót tartalmazó áfabevallások) jegyeket mutatnak.

A felmerült kockázatok kivizsgálása érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által évenként kiadott ellenőrzési tervben is rendszeresen megjelenik a használtgépjármű-kereskedelem mint kiemelt ellenőrzési feladat. Az adóhatóság fokozott jelenléte e tevékenységi kör tekintetében nem kizárólag a költségvetési érdekeket próbálja biztosítani, hanem alapvetően az állampolgári érdekek védelmét hivatott szolgálni. A gépjárművel kapcsolatos garanciális jogok érvényesítéséhez ugyanis nélkülözhetetlen az adásvételt követően is elérhető autókereskedő személye.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.