szja-bevallási köt.

🔒A magánszemélyek 2022. évi személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségének teljesítésével kapcsolatos munkáltatói, kifizetői feladatok

A magánszemélyeknek a személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségük teljesítéséhez rendelkezniük kell olyan igazolásokkal, amelyek tartalmazzák azokat az adatokat, amelyek a munkáltatók, kifizetők által az adóév során kifizetett, juttatott bevételekre, jövedelmekre vonatkoznak.

Ezek a dokumentumok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a magánszemélyek ellenőrizhessék a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallási tervezet adatainak helyességét, és szükség esetén kiegészíthessék a tervezet adatait, továbbá, ha a magánszemély nem az adóbevallási tervezet felhasználásával teljesíti a bevallási kötelezettségét, akkor ezen igazolások alapján készítheti el a személyijövedelemadó-bevallását.

A munkáltatóknak, kifizetőknek ezeket az igazolásokat az év során a NAV-hoz benyújtott havi adó- és járulékbevallások tartalmával megegyezően kell kiállítaniuk, továbbá az év első hónapjában kontrolladat-szolgáltatási kötelezettségüknek is eleget kell tenniük, hiszen ezeknek a bevallásoknak, adatszolgáltatásoknak az adatai szolgálnak a NAV által összeállított adóbevallási tervezetek alapjául.

Írásunkban ezeket a kifizetői, munkáltatói feladatokat tekintjük át, ideértve az igazoláskiállítási és adatszolgáltatási kötelezettségeket is.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.