előadóművész

🔒A külföldi előadóművészek adókötelezettsége Magyarországon

Jelen cikkemben a külföldi illetőségű előadóművészek Magyarországon kifejtett tevékenységével összefüggő – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1/B. §-a szerinti – egyszerűsített adózására vonatkozó rendelkezésekkel, valamint a jogszabályváltozások bemutatásával foglalkozom egy konkrét példán keresztül.

Történeti áttekintés

Magyarországon a rendszerváltás után újra kellett gondolnunk a kultúra és az előadóművészek támogatásának rendszerét, és ennek a hosszú folyamatnak az egyik meghatározó állomása volt, amikor Magyarország 1996. május 7-én a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (a továbbiakban: OECD) csatlakozott. A jövedelem és a vagyon adóztatásáról szóló OECD Modellegyezmény jelentősége az előadóművészeket érintően abban állt, hogy a tagállamok ezen egyezmény alapján határozták meg az államok közötti adóztatási jogra vonatkozó rendelkezéseiket.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.