vám

🔒A vámtörvény vámigazgatási bírságot érintő 2022. évi változásai

2022. július 28. napján hatályba lépett az uniós vámjog végrehajtásáról szóló 2017. évi CLII. törvény (a továbbiakban: Vámtörvény) módosítása, amely a vámigazgatási bírság meghatározásánál nagy jelentőséggel bírt, mivel a módosítás a vámhiány fogalmát több szempontból is érintette.

Az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló 952/2013/EU (2013. október 9.) európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: UVK) 42. cikke deklarálja, hogy minden tagállamnak rendelkeznie kell a vámjogszabályok betartásának elmulasztásáért kiszabott szankciókról. Elrendeli továbbá, hogy az ilyen szankcióknak hatékonynak, arányosnak és visszatartó erejűnek kell lenniük. Ennek megfelelően Magyarország a Vámtörvény XI. fejezetében rendelkezik a szankciókról, meghatározva a szankcionálandó tárgyköröket és az azokért kiszabható bírságmértékeket.

A Vámtörvény alapján a szankcionálható tárgykörök tekintetében – attól függően, hogy keletkezik-e vámhiány – vámhiányos vámigazgatási bírság és mulasztási jellegű, nem vámhiányos vámigazgatási bírság szabható ki. A vámhiányos vámigazgatási bírság esetében a vámhiány összegének – főszabály szerint – az 50%-át szabják ki vámigazgatási bírságként, míg a nem vámhiányos vámigazgatási bírság kiszabásánál egy bírságplafont határoztak meg.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.