információcsere

🔒Az adóügyi automatikus információcserével kapcsolatos tapasztalatok

1. Bevezetés

Az adóelkerülés visszaszorítása érdekében az adóhatóságok közötti nemzetközi együttműködés sokéves hagyományra tekinthet vissza. Ezeknek a megállapodásoknak a folyamatos továbbfejlesztése és az információk hatékony áramlásának elősegítése a nemzeti adóhatóságok közös érdeke, amelynek egyik platformja a nemzetközi adóügyi információcsere. Az adózók bevételeiket globálisan átcsoportosíthatják annak érdekében, hogy a jövedelmük után keletkező adóösszeget minimalizálják, azonban a nemzeti adóhatóságok adóztatási mozgástere a két- vagy többoldalú egyezmények nélkül jóval korlátozottabb.

Az elmúlt években az információcserékből származó adatok hatalmas adatvagyon-hasznosítási lehetőséget jelentettek a magyar adóhatóság számára, továbbá különösen fontos a költségvetési károk minimalizálása, illetve a költségvetési bevételek növelése érdekében az adatok hatékony felhasználása.

A hatóságok nemzetközi szinten állandó egyeztetést folytatnak, amelynek célja, hogy minél több információ álljon rendelkezésre adózóik más országokban szerzett jövedelmeiről, illetve bevételeiről. Az automatikusan cserélt információk körének bővítése érdekében nemzetközi szinten – többféle szakmai fórumon – is folyamatosan egyeztetnek, amelynek eredményeként újabb adatokkal bővül a cserélt információk köre.

Jelen cikkben a cserélt adatok rövid bemutatásán keresztül az adatcsere és az adathasznosítás elmúlt évekbeli tapasztalatainak, illetve a közeljövőben várható új adatkörnek az ismertetését tűztük ki célul.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.