tőkejövedelmek

🔒Szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség egyes külön adózó tőkejövedelmeknél

A szociálishozzájárulásiadó- (a továbbiakban: szocho-) fizetési kötelezettség az egyes jövedelemcsoportok (összevont adóalapba tartozó, illetve külön adózó jövedelmek) tekintetében lényegesen eltérő szabályrendszeren alapul.

Jelen összefoglaló célja, hogy feloldja a bizonytalanságot okozó jogértelmezési problémákat. A külön adózó tőkejövedelmekkel összefüggésben keletkező kötelezettségről lesz szó részletesen, ugyanakkor a többi jövedelemtípus kapcsán keletkező kötelezettséget is megemlítem az összefüggések, illetve a különbségek bemutatása érdekében.

A téma időszerű, hiszen a 2022. évre vonatkozó személyi jövedelemadó (a továbbiakban: szja) bevallása hamarosan esedékessé válik,[1] és a külön adózó jövedelemnek minősülő tőkejövedelmek után keletkező kötelezettség bevallására is e bevallásban kerül sor.

A tőkejövedelmeket terhelő szocho-kötelezettségre a jogszabály felső határt szab, így ezek után a jövedelmek után egy felső korlát (adófizetési felső határ) figyelembevételével keletkezik csak kötelezettség.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.