digitális platform

🔒A digitális platformot üzemeltetők bejelentkezésével kapcsolatos tapasztalatok

Világunkban, ahol sokaknak az internet szinte olyan alapszolgáltatás, mint a víz vagy a villany, a digitális kereskedelem térnyerése vitathatatlan. A digitális világban nincsenek országhatárok, és a fordítószoftverek lassan lebontják a nyelvi korlátokat is, így a kereslet és a kínálat gyakran globális színtéren találkozik egymással, akár az ügyletek szereplői, akár közvetítői révén. Ez az átalakulás kihívás elé állítja az adóhatóságokat is, különösan a digitális platformok közvetítésével végzett kereskedelmi tevékenység megfelelő adóztatása során. Az ezen a területen előforduló adócsalás, adóelkerülés visszaszorítása érdekében a digitális világ szereplőire egyre több új kötelezettség hárul mind a közvetett, mind a közvetlen adózás területén, amelyek érintetti köre között nincs minden esetben teljes átfedés, azonban a használt fogalmak gyakran megegyeznek, nehezítve a besorolást. A digitális platformokon értékesítők jövedelmeinek átláthatóságát az Európai Unió tagállamai a 2011/16/EU irányelv módosításáról szóló (EU) 2021/514 irányelv (a továbbiakban: DAC7) által a digitális platformot üzemeltetők részére előírt adatszolgáltatási kötelezettség útján igyekeznek biztosítani. Jelen cikk célja az új kötelezetti körnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bejelentkezésével kapcsolatos első tapasztalatok, nehézségek bemutatása.

I. A DAC7 szerinti platformok és a platformüzemeltetők bejelentkezése

2023. január 1-jén lépett hatályba az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Aktv.) II/A. fejezete, amely a platformüzemeltetőket érintő adatszolgáltatás, átvilágítás és automatikus információcsere egyes szabályairól szól és a DAC7 beültetését szolgálja. Az Aktv. 21/A. § (1) bekezdése alapján minden Magyarországon adatszolgáltatásra kötelezett, vagy adatszolgáltatásra Magyarországot választó platformüzemeltetőnek előzetesen be kell jelentkeznie a NAV-nál. A magyar adószámmal rendelkező adózók a bejelentést a T201, T201CSZ, illetve a T201T jelű bejelentő és változásbejelentő lapon, a magyar adószám nélküli platformüzemeltetők egy felhasználói fiók létrehozását követően a NAV DAC7-regisztrációs portálján (dac7.nav.gov.hu) tudják teljesíteni.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.