Jogi esetek

🔒Jogi esetek – bírósági gyakorlat

  1. A fémkereskedelem szabályainak alkalmazása során a hasznosítási tevékenységet a Fémtv. által alkalmazott meghatározás szerint kell vizsgálni.

  • A mechanikus hasznosítással – válogatás, elkülönítés, vágás, fűrészelés, darabolás, bálázás, préselés – a felvásárolt anyag megőrzi fémkereskedelmi engedélyköteles jellegét.

[A fémkereskedelemről szóló 2013. évi CXL. törvény (Fémtv.) 2. § (1) bekezdés 1. és 5. pontja, 10. § (1) bekezdése és 11. §-a]

A felperes hulladékgazdálkodási engedély alapján nem veszélyes hulladékok gyűjtése, hasznosítása tevékenységet végzett. A felperes telephelyén 2019 májusában tartott helyszíni fémkereskedelmi ellenőrzés alapján a NAV területi szerve hatósági eljárást indított, amely eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) szabályai voltak irányadók. A felperes fémkereskedőktől fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokat vásárolt fel azok hasznosítása érdekében, a hasznosítás célja elsődlegesen a nemesfém kinyerése volt.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.