Jogi esetek

🔒Jogi esetek – bírósági gyakorlat

Kettőnél több lakás cseréje esetén az illetékalapok forgalmi értékkülönbözet alapján való megállapítása során minden egyes szerzett lakás értékével egy átadott lakás értéke állítható szembe, az illetékalapok egybeszámítására nincs lehetőség.

[Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 3. § (3) bekezdésének a) pontja, 18. § (1) bekezdése, 19. § (2) bekezdése, 21. § (2) bekezdésének a) pontja és (4) bekezdése]

Az irányadó tényállás szerint a felperesi magánszemély két lakáscsere-szerződést kötött. Az első szerződéssel megszerezte egy lakás 5158/10000 tulajdoni hányadát egy másik lakás 4842/10000 tulajdoni hányadáért cserébe. Ebben a szerződésben nyilatkozott arról, hogy egy második szerződés keretében – amelyet ugyanezen a napon meg is kötött – elcseréli egy további lakásban fennálló 4842/10000 tulajdoni hányadát egy újabb lakás 5158/10000 arányú tulajdonjogára. Az első csereszerződéssel megszerzett tulajdoni hányad forgalmi értéke magasabb volt az átadott tulajdoni hányad forgalmi értékénél, míg a második csereszerződésben – ezzel ellenkezőleg – a felperes alacsonyabb forgalmi értékű tulajdoni hányadot szerzett, mint amekkora forgalmi értékű tulajdoni hányadot átadott. A felperes a szerződésekben rögzítette, hogy – az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 21. § (4) bekezdése alapján – illetékkedvezményt igényel. Ezen igényét a szerződésekhez mellékelt B400-as adatlapokon is megjelölte.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.