kiskereskedelmi adó

🔒A kiskereskedelmi adó

A koronavírus okozta veszélyhelyzetben a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtása érdekében a Járványügyi Alap feltöltését szolgáló kiskereskedelmi adóról szóló 109/2020. (IV. 14.) kormányrendelet 2020. május 1-jei hatállyal bevezette a kiskereskedelmi adót, akkor még átmeneti fizetési kötelezettségként. A kiskereskedelmi ágazatot terhelő különadó egyébként már létezett korábban is, 2010 és 2012 között Magyarországon, és lényegében az akkori szabályok mintájára alakították ki az új adónemet, kisebb módosításokkal, rendkívüli fizetési kötelezettségként. Azután, 2020. június 10-én hatályba lépett a hivatkozott kormányrendelettel jelentős mértékben megegyező, a kiskereskedelmi adóról szóló 2020. évi XLV. törvény (a továbbiakban: Kiskeradó tv.), s ezzel bizonyossá vált, hogy az egyes ágazatokban folytatott kiskereskedelmi tevékenységet állandó jellegű adó terheli.

2022-ben, szintén veszélyhelyzeti jogalkotás révén, a már meglévő Kiskeradó tv.-ben szereplő szabályoktól eltérő szabályok alkalmazását írta elő a jogalkotó átmeneti jelleggel (a 2022–2024-es adóévre) az adónemet érintően, melyet az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) kormányrendelet (a továbbiakban: Extraprofitadó-rendelet) vezetett be. Az alábbiakban a kiskereskedelmi adó törvényi szabályait mutatjuk be, érintve az átmeneti jelleggel bevezetett, a hivatkozott rendelet által előírt eltérő szabályokat a 2023–2024-es adóévre vonatkozóan (adókulcs-emelkedés, „tört” adóéves adóalap évesítése), mellőzve az Extraprofitadó-rendelet által előírt egyszeri fizetési kötelezettség, a kiskereskedelmi pótadó részleteit, tekintve, hogy ezen kötelezettség teljesítésén az adózói kör jelentős része már túl van, ugyanis a pótadó bevallási és befizetési határideje főszabályként 2022. november 30-a volt.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.