SZJA

🔒A 2022. évi személyijövedelemadó-bevallások átfogó értékelése

Bevezetés

A magánszemélyek májusban esedékes személyijövedelemadó-bevallásaiból készített statisztikai célú feldolgozások lehetővé teszik, hogy megvizsgáljuk az adózók jövedelmi helyzetének alakulását, illetve ezek alapján jól nyomon követhetők a jogszabály-módosítások adókötelezettségre gyakorolt hatásai is. Cikkemben az előző évhez képest történt változások tükrében mutatom be a 2022-es adóév legfőbb tapasztalatait.

A személyijövedelemadó-rendszer alapjait, a jövedelem meghatározásának alapvető elveit és az adó mértékét a 2022-es adóévben sem érintették jogszabályi változások. Néhány módosítás azonban életbe lépett, melyek közül a legfontosabb, hogy 2022-től új kedvezményelemet iktattak be a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénybe (a továbbiakban: Szja tv.), miszerint minden 25. életévét be nem töltött magánszemély (fiatal) az összevont adóalapját a 25 év alatti fiatalok kedvezményével csökkenti. A 25 év alatti fiatalok kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető. A 25 év alatti fiatalok kedvezménye a fiatal által a jogosultsági hónapokban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetében a jogosultsági hónapokra elszámolt), az Szja tv. 29/F. § (2) bekezdésében felsorolt összevont adóalapba tartozó jövedelme, de adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének a szorzata. Ez az összeg 2021 júliusában 433 700 forint volt.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.