csalás

🔒A NAV szerepe az Európai Csalás Elleni Hivatallal való együttműködés erősítésében

Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosításáról szóló 2022. évi XXIX. törvény (a továbbiakban: Módtv.)2022. október 26-án lépett hatályba. Az említett jogszabály lehetővé teszi az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek csalással és egyéb szabálytalanságokkal szembeni védelmében a Bizottság által végzett helyszíni ellenőrzésekről és vizsgálatokról szóló 2185/96/EURATOM, EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: helyszíni ellenőrzési rendelet) 9. cikkében meghatározott tagállami segítségnyújtás biztosítását az Európai Csalás Elleni Hivatal (European Anti-Freud Office, a továbbiakban: OLAF) helyszíni ellenőrzései és vizsgálatai során.

A tagállami segítségnyújtással kapcsolatos feladatok elvégzésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) kapott felhatalmazást. Az egyik új feladat az OLAF által végzett ellenőrzések, vizsgálatok során a „rendészeti jellegű” pénzügyőri támogatás. A másik pedig a közigazgatási bírság kiszabása, ha az OLAF által vizsgált személy felróhatóan nem tesz eleget együttműködési kötelezettségének.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.