Jogi esetek

🔒Jogi esetek – bírósági gyakorlat

1. A Közösség területére belépő, illetve a Közösség területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről szóló, 2005. október 26‑i 1889/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 3. cikkének (1) bekezdésében előírt nyilatkozattételi kötelezettség valamely tagállam repülőterének nemzetközi tranzitterületén is alkalmazandó.

2. Az EK Rendelet 3. cikk (1) bekezdésében rögzített „magánál tart” fordulat jogi minősítés megfogalmazása nélkül egy tényhelyzetet ír le, így a pénz birtokosát a nyilatkozattétel akkor is terheli, ha a hozzátartozójával utazik és a hozzátartozója készpénzét magánál tartja. A nyilatkozattétel elmulasztása kimentési lehetőség nélkül megalapozza a közigazgatási bírság kiszabását.

[A Közösség területére belépő, illetve a Közösség területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről szóló 1889/2005/EK Európai Parlamenti és Tanácsi Rendelet (a továbbiakban: EK Rendelet); a Közösség területére belépő, illetve a Közösség területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről szóló 2005. október 26-i 1889/2005 EK Európai Parlamenti és Tanácsi Rendelet végrehajtásáról szóló 2007. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Készpénztörvény)]

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.