végrehajtás

🔒Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokat érintő változások

Az önálló adóvégrehajtási törvény lassan hatodik éve van hatályban, már számos módosításon ment keresztül, amelyek célja a hatékonyság növelése és az új NAV-hatáskörökből eredő változások lekövetése volt. Az azonban nem változott, hogy a törvény továbbra is a lehető leggyakorlatiasabb módon közelíti meg a végrehajtási eljárásokat, és ebből a szempontból a 2024. év eleji módosítások sem térnek el a korábbiaktól.

Tetten érhető, hogy az adóvégrehajtásra vonatkozó szabályozás sokkal dinamikusabban változik, mint a bírósági végrehajtás törvényi szabályozása. A módosítások mozgatórugói az állami adó- és vámhatóság speciális feladataihoz kapcsolódó új gyakorlati tapasztalatok és a hatékonyságnövelés. Álláspontom szerint az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: Avt.) most is és a jövőben is a gyakorlatban jól használható, ugyanakkor – a végrehajtási eljárás keretei között – az adós érdekeire kellőképpen fókuszáló szabályozás.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.