CESOP

🔒Hamarosan indul a fizetési információk központi elektronikus rendszere (CESOP) és az ehhez kapcsolódó adatszolgáltatás

Az Európai Tanács a határokon átnyúló e-kereskedelem vonatkozásában jogalkotási csomagot fogadott el 2020. február 18-án. A Tanácsnak a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006. november 28-i 2006/112/EK irányelvét (a továbbiakban: Héa-irányelv) és a hozzáadottérték-adó területén történő közigazgatási együttműködésről és csalás elleni küzdelemről szóló 2010. október 7-i 904/2010/EU rendeletét (a továbbiakban: Héa-rendelet) módosította. Ezzel új adatszolgáltatási kötelezettséget vezet be az Európai Unióban (EU) letelepedett, vagy ennek hiányában az Európai Unió területén pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatók számára, és új eszközt hoz létre az így rendelkezésre bocsátott, fizetési információkat tartalmazó adatok összesítésére és elemzésére az Európai Unió szintjén. A Héa-rendeletet módosító 2020/283 tanácsi rendelet alapján a kötelezettség bevezetését és az új eszköz létrehozását előíró szabályokat 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.

Ennek megfelelően az Európai Bizottságnak (a továbbiakban: Bizottság), a tagállamok adóhatóságainak és a pénzforgalmi szolgáltatóknak készen kell állniuk ezen időpontig az uniós és nemzeti előírások végrehajtására, többek között a szükséges informatikai rendszerek fejlesztésének kivitelezésére.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.