növekedés

🔒A minimálbér, a garantált bérminimum emelkedése és az adókötelezettségek

2023. január 1-jétől 2023. november 30-ig a minimálbér havonta 232 000 forint, a garantált bérminimum összege pedig havi 296 400 forint volt.[1] A reálbérek értékének megőrzése érdekében folytatott tárgyalások során a munkavállalók és a munkáltatók képviselői is támogatták és szükségesnek tartották a minimálbér év közbeni emelését. A bértárgyalások eredményeképpen kialkudott összegekről beterjesztett jogszabályt az Országgyűlés elfogadta, és azt a Magyar Közlöny 164. számában 2023. november 20-án kihirdették.[2] Ennek következtében 2023. december 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak megállapított alapbér kötelező legkisebb összege, vagyis a minimálbér havonta 266 800 forint, a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak alapbérként megállapított garantált bérminimum pedig havi 326 000 forint lett.

A munkavállalóknak járó magasabb összegű bér kihatással van az egyes adókötelezettségekre is, hiszen azok alapjának meghatározásakor vagy például bizonyos kedvezmények érvényesítésekor már az emelt összegű minimálbért, illetve garantált bérminimumot kell figyelembe venni. Számos esetben azonban nem történik változás. A cikkben adónemenként ismertetjük a tudnivalókat.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.