biztosítás

🔒Adóköteles biztosítási díj

2019. január 1-jével a más személy által fizetett biztosítási díjakkal kapcsolatos adókötelezettség jelentősen átalakult. A korábbi kedvezőbb adózási szabályok alkalmazását az átmeneti rendelkezések már nem teszik lehetővé. Ha egy magánszemélyre biztosítást köt egy másik személy – akár természetes, akár jogi személy –, akkor az adókötelezettséget az alábbiakban ismertetettek szerint kell megállapítani és teljesíteni.

1. Az adóköteles biztosítási díj fogalma

Fő szabály szerint a magánszemély minden jövedelme adóköteles. Jövedelemnek minősül ennek megfelelően az is, ha egy magánszemélyre biztosítást köt egy másik fél, ilyenkor a biztosított magánszemély adóköteles jövedelmet szerez biztosítási díj formájában, tekintettel arra, hogy a biztosítási díj fizetésére a biztosítás szerződőjeként nem saját maga, hanem egy másik személy kötelezett. A biztosítási díj tekintetében előfordulhatnak azonban olyan esetek is – a fő szabálytól eltérően –, hogy nem keletkezik adófizetési kötelezettség a más által megfizetett biztosítási díj vonatkozásában, ezeknek az eseteknek a részletesen bemutatásra a cikk végén kerül sor.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.