családi adókedvezmény

🔒Amit a családi kedvezményről tudni érdemes

A magánszemélyek közül a legtöbben a családi kedvezményt, illetve a családi járulékkedvezményt érvényesítik a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) alapján igénybe vehető adóalap-kedvezmények közül. Függetlenül attól, hogy a kedvezményt a magánszemély év végén vagy akár már év közben érvényesítette, az szja-bevallásában szerepeltetnie kell.

A következőkben a családi kedvezmény bevallásával kapcsolatos fontos tudnivalókat mutatom be gyakorlati példák segítségével.

A családi kedvezményről az Szja tv. 29/A. és 29/B. §-ai rendelkeznek, a családi járulékkedvezményről pedig a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 34–36. és 79–81. §-ai.

Ez a kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő olyan adóalap-kedvezmény, amelyet az arra jogosultjogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet, az összes többi adóalap-kedvezményt követően.

A kedvezmény igénybevételéhez az Szja tv. háttérszabályként a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Cst.) fogalomrendszerét használja.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.