osztalék

🔒Az osztalékelőleg és az osztalék elszámolásával kapcsolatos adózási kérdések az adóhatóság ellenőrzési tapasztalatainak fényében

Az adóhatóság a személyijövedelemadó-bevallások és a kifizetői bevallások ellenőrzése során rendszeresen vizsgálja a gazdasági társaságok tagjainak kifizetett osztalékelőleget és osztalékot terhelő adófizetési kötelezettség jogszerű teljesítését. Jelen cikk célja egyrészt ismertetni az ellenőrzési tevékenység során tapasztalt legjellemzőbb hibákat, amelyeket az osztalékot fizető társaságok és az osztalékban részesülő magánszemélyek vétenek a bevallásaikban, másrészt bemutatni a helyes eljárást az osztalékelőleg elszámolásával kapcsolatos különféle esetekben.

Az osztalék kifizetésének és adózásának szabályai

Az osztalék és az osztalékelőleg számviteli szabályairól a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény tartalmaz rendelkezéseket. A törvény 114. § (1) bekezdése szerint az osztalék a gazdálkodó tagjai részére az adózott eredmény felhasználásáról (az osztalék jóváhagyásáról) szóló döntés alapján kifizetni elrendelt, az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék csökkenéseként elszámolt összeg. Az év közben fizetett osztalékelőleget a pénzkiadásból származó követelések között kell szerepeltetni az egyszerűsített mérlegben.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.