ingatlan

🔒Az ingatlanértékesítésekkel kapcsolatos kockázatelemzési, kiválasztási és ellenőrzési tapasztalatok

ANemzeti Adó- és Vámhivatal az ingatlan-, illetve telekértékesítésből származó jövedelmet be nem valló adózók kiválasztását, ellenőrzését kiemelt feladatként nevesítette a 2022. évi és a 2023. évi Ellenőrzési tervében mint tematikus feladatot és támogató eljárást (a 2023. év tekintetében). Az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai, valamint a rendelkezésre álló adatvagyonból kinyert kockázatelemzési eredmények tették indokolttá, hogy megjelenjen az adóhatóság éves ellenőrzési terveiben ez a vizsgálandó terület.

Az adóhatóság birtokában lévő adatok (számossága, „mélysége”) és a rendelkezésére álló informatikai eszközök kellőképpen megalapozzák a pontos kockázatelemzést és az azt követő kiválasztást, amelynek eredménye egy későbbi eredményes ellenőrzési cselekmény lehet.

A kockázatelemzés során az adóhatóság rendelkezésére állnak az adózó bevallásának adatai, az ingatlannal kapcsolatos adásvételi adatok, online számlaadatok, az illetékfizetéssel kapcsolatos információk. A kiválasztás során megkerülhetetlen az egyedi kockázatelemzés, mivel sok olyan adatot/változót vesz figyelembe a NAV az elemzés során, amely alapvetően meghatározza a kiválasztásra kerülő adózók körét és nem listázható. Az adóhatóság az ingatlan-nyilvántartási rendszeréből, valamint az illeték szakterület által alkalmazott szakrendszeréből pontosítja, majd állapítja meg, hogy az adózók mely és mennyi ingatlanhoz kapcsolódó jogügyletet bonyolítottak le az adott időszakban.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.