elmulasztás

🔒A bevallás elmulasztásának okai és a jogkövetkezmények alóli mentesülés eljárásjogi lehetőségei

A bevallásbenyújtás a legszélesebb körben ismert adókötelezettség, és talán nem túlzás azt állítani, hogy minden egyes adózó tudatában van a bevallás elmulasztásának jogkövetkezményével, a mulasztási bírsággal is. Mulasztók azonban mégis folyamatosan, nagy számban vannak, ami felveti a kérdést: mi állhat a mulasztás hátterében? A cikkben feltárjuk a bevallás elmulasztásának tipikus okait, és sorra vesszük, milyen módon lehet mentesülni a jogkövetkezmények alól.

Jogkövetési hajlandóságuk alapján a mulasztó adózók két csoportját különböztethetjük meg. A szándékosan nem jogkövető adózók motivációját nem érdemes vizsgálni: ők azok, akik tudják, hogy fennáll a bevallási kötelezettségük, de nem akarják teljesíteni. Tőlük eltérően az alapvetően jogkövető, de mégis mulasztó adózók azok, akik nem tudják, hogy fennáll a bevallási kötelezettségük, vagy tudják, hogy fennáll, de azt vagy nem képesek teljesíteni, vagy abban a hiszemben élnek, hogy már teljesítették. Összpontosítsunk most rájuk!

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.