utalványok - ÁFA

🔒Az utalványok kezelése az áfa rendszerében

Szabályozás

Az utalványokra vonatkozó szabályok 2019. január 1-jét követően – az európai uniós jogharmonizációnak megfelelően – megváltoztak, aminek alapja a 2016/1065/EU tanácsi irányelv (Voucher-irányelv). Az újraszabályozás alapvető indoka az volt, hogy az Európai Unió tagállamaiban egységesen kezeljék ezeket a készpénz-helyettesítő fizetési eszközöket. Az irányelv egyidejűleg megváltoztatta a 2018. december 31-ét követően kibocsátott utalványok áfakezelését, valamint a számlakiállítás mechanizmusát is. Az új szabályokat a 2019. január 1-je után kibocsátott utalványok esetén kell alkalmazni.

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy még a mai napig sem egyértelmű ezeknek a szabályoknak az alkalmazása az utalványkibocsátók körében, annak ellenére, hogy az utalványok áfakezelésére vonatkozó, 2019. január 1-jétől hatályba lépett szabályokkal kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót tett közzé a honlapján 2018. december 21-én. A szabályok helytelen alkalmazása az adózókra nézve jelentős kockázati tényezőt hordoz az adókötelezettség szempontjából.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.