Jogi esetek

🔒Jogi esetek – bírósági gyakorlat

  1. Az adóhatóságnak nincs hatásköre az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzésére, az azonban törvényi kötelezettsége, hogy ellenőrizze az előadó-művészeti szervezetek adótörvényekben előírt kötelezettségének teljesítését.
  2. Társasági adó adónemben a gazdasági esemény megvalósulásának vizsgálata során, az adókötelezettség (a tao alapjának meghatározása) szempontjából irreleváns az adózóval szerződő üzleti partner magatartására vonatkozó adózói tudatállapot, hogy felelős-e vagy sem az alvállalkozó valamely magatartásáért: gazdasági esemény hiányában a pénzügyileg realizált bevételek és költségek elszámolhatósága megváltozik.
  3. A bizonylatok, könyvek és nyilvántartások meghamisításával összefüggő magasabb mértékű adóbírság kiszabása megítélésekor nem a Btk. fogalomrendszeréből kell kiindulni. Az adóbírság szempontjából a meghamisítás mindazon bizonylatokra, dokumentumokra irányadó, amelyek mögött nincs valós gazdasági esemény.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.