kisvállalati adókedvezmények

🔒Kedvezmények érvényesítése a kisvállalati adóban

A kisvállalati adó (kiva) megállapítása során érvényesíthető kedvezmények esetén a kedvezményezett foglalkoztatottak köre megegyezik a Szocho. tv.[1]-ben meghatározott kedvezményezett foglalkoztatottak többségével. Míg azonban a Szocho. tv. alapján a kedvezmény adókedvezmény, addig a kisvállalati adó során érvényesíthető kedvezmény adóalap-kedvezmény, és a kiszámításának módja is eltér a szocho-kedvezményekétől. Ezért feltétlenül érdemes áttekinteni ezen adóalap-kedvezmények érvényesítésének feltételeit.

A kisvállalati adóval kapcsolatos szabályokat a Katv.[2] tartalmazza. A kisvállalati adó alapja főszabályként nem lehet kisebb a személyi jellegű kifizetéseknél. A kedvezményezett foglalkoztatottak után kedvezmény érvényesíthető, amely csökkenti az adóalapot. Az erre jogosító foglalkoztatottak körét a Katv. 2. § 19. pontja határozza meg, amelynek alpontjai a Szocho. tv. egyes §-ai szerinti kedvezményekre utalnak vissza. A továbbiakban a kedvezményezett foglalkoztatottak után érvényesíthető kedvezmények ismertetésére kerül sor, amelyet a Katv. 2. § 20. pontja szabályoz.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.