mezőgazdaság

🔒A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésére irányuló adóellenőrzések tapasztalatai

A mezőgazdasági termelő a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 117. §-ában meghatározottak szerint jogosult visszaigényelni az általa beszerzett és földterületein mezőgazdasági termelési célú földművelési munkákhoz, valamint a betakarításhoz kapcsolódó közvetlen szállításhoz felhasznált gázolaj igazoltan megfizetett jövedéki adójának meghatározott mértékét. Az adó visszaigénylésére a BEV_J04 jelű adóbevallás-nyomtatvány szolgál, amelyen a visszaigénylési időszak havi, negyedéves és éves is lehet. Az ellenőrzött bevallásokat kockázatelemzés alapján választják ki a NAV szakmai rendszereiben található adatok alapján. Ezek lehetnek kiutalás előtti, illetve utólagos ellenőrzések.

A továbbiakban az ellenőrzések tapasztalatai alapján igyekszem rávilágítani azokra, a jövedékiadó-visszaigényléseket érintő jellemző problémákra, illetve hiányosságokra, amelyekre mind az adózóknak, mind az ellenőrzésnek oda kell figyelnie.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.