adatmentés

🔒Az IT-adatmentés mint az ellenőrzés sajátos bizonyítási eszköze

Napjainkra a digitalizáció a társadalmi-gazdasági élet valamennyi területén általánossá vált. Az adójogviszonyokban az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a bevallások benyújtása, a különböző adatok adóhatósághoz történő eljuttatása (online pénztárgépi adatok, online számlaadat-szolgáltatás stb.) mind-mind elektronikus úton valósul meg. Ezzel párhuzamosan az adózók gazdasági kapcsolataik nagyobb részét is így intézik, elektronikus levelezés útján, vagy internetes oldalakon hirdetve magukat, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert.

A megszerzett bevétel után azonban nem minden adózó tesz eleget teljeskörűen az adóbevallási és adófizetési kötelezettségeinek. Jellemző a szándékos bevételeltitkolás is, amely az adóalanyi körök minden szegmensében fellelhető, a társas vállalkozástól kezdve az egyéni vállalkozón át az adószám hiányában adóköteles, üzletszerű tevékenységet folytató magánszemélyig.

Az adózók által alkalmazott különféle adókikerülési technikák folyamatos kihívással szembesítik az adóhatóság ellenőrzést végző szakembereit, különös tekintettel arra, hogy az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (a továbbiakban: Air.) 99. § (1) bekezdése alapján, fő szabály szerint (néhány speciális esettől eltekintve) a bizonyítási kötelezettség az adóhatóságot terheli.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.