tax2

A személyijövedelemadó-bevallással kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén immár hatodik alkalommal készíti el a magánszemélyek sze­mélyijövedelemadó-bevallási tervezetét, amelyet a mun­káltatóktól, kifizetőktől érkezett adatok alapján állít össze. Évről évre egyre jobban emelkedik azoknak a száma, akik a tervezetet fogadják el, illetve an­nak felhasználásával készítik el bevallásukat, és csökken azok száma, akik adóhatósági közreműködés nélkül, önállóan teljesítik az adóbevallási kötelezett­ségüket, amelyre természetesen 2022-ben is lehető­ség van. Függetlenül azonban attól, hogy melyik módot választjuk, minden évben felmerülnek jellemző vagy új kérdések. A következőkben ezeket a kérdéseket és az azokra adott válaszokat ismertetem. A gyermeket nevelő magánszemélyek adó-vissza­térítésének a bevallásban történő elszámolásáról külön cikkben, az Adóvilág 2022/3. számában olvas­hatnak.

I. Technikai jellegű és eljárási kérdések

1. Kérni kell-e az adóbevallási tervezet elkészítését, és ehhez el kell-e küldeni az adóhivatalnak valamilyen dokumentumot (pl. összesí­tett mun­káltatói, egyéb kifizetői igazolás, kedvez­ményeket alátámasztó iratok, igazolások)? 

A NAV a nyilvántartásában szereplő, a munkáltatói, kifizetői bevallásokban, adatszolgáltatásokban érke­zett adatok alapján 2022-ben is elkészíti a magánsze­mélyek adóbevallási tervezetét, külön kérés nélkül. A dokumentumokat nem kell elküldeni, azokat meg kell őrizni az elévülési időn belül, azaz 2027. december 31-ig.

2. Kiknek készül tervezet?

  • a magánszemélyeknek,
  • a mezőgazdasági őstermelőknek,
  • az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és
  • az egyéni vállalkozóknak (idén ideértve azokat a kizárólag a kata hatálya alá tartozó kisadózókat is, akik adó-visszatérítésre jogosultak, akkor is, ha szja-bevallás benyújtására egyébként nem lennének köte­lezettek).

3. Ha 2021-ben több munkáltatóm is volt, vagy év közben megszűnt a munkaviszonyom, akkor is elkészíti a NAV a bevallási tervezetemet?

A NAV akkor is elkészíti az adóbevallási tervezetet, ha 2021-ben több munkáltatója volt, vagy év közben meg­szűnt a munkaviszonya. Az adóbevallási tervezet vala­mennyi munkáltatótól származó jövedelmet tartalmazza akkor, ha a munkáltatók az előírásoknak megfelelően telje­sítették adókötelezettségüket.

4. Hogyan juthatok hozzá az adóbevallási tervezet­hez?

Elektronikus hozzáférés esetén: Az adóbevallási tervezet a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül történő belépést követően 2022. március 1-től elektronikus formában elérhető a NAV honlapján (https://nav.gov.hu/szja). Az „e-SZJA” ikon kiválasztását követően a „Belépés”-re kattintva a rendszer a https://kau.gov.hu-ra irányítja át, ahol a KAÜ-azonosítás (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító) után lehet a bevallási tervezetet megtekinteni, ha kell, módosítani, és nyilatkozni az 1+1% felajánlásáról.
Elektronikus hozzáférés hiányában: A magánsze­mélyek 2022. március 16-ig kérhetik, hogy a NAV papíralapon küldje meg az adóbevallási tervezetet. A kérelem többféle módon juttatható el a NAV-hoz:

  • sms-ben a 06 (30) 344-4304-es telefonszámon, az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet 
  • és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn (például: SZJA 8901234567 19600319);
  • a NAV honlapjáról elérhető webűrlapon;
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerein keresztül (NAV Infóvonal: 1819, ÜCC: 06 (80) 20-21-22 – ez előzetes regisztrációt igényel);
  • Kérelem az adóbevallási tervezet papíralapon tör­ténő átvételéhez elnevezésű, BEVTERVK jelű formanyomtatványon;
  • levélben kötetlen formában, megadva adóazonosító jelét és születési dátumát;
  • az ügyfélszolgálatokon személyesen.

Adóbevallási tervezetét legkésőbb 2022. április 30-ig tértivevényes küldeményként postázza a NAV. Papíralapú adóbevallási tervezetét 2022. március 16-a után már csak a NAV ügyfélszolgálatain személyesen vagy törvényes kép­vi­se­lője, illetve meghatalmazottja útján kérheti és veheti át.

5. Elfelejtettem az ügyfélkapus jelszavamat/fel­hasz­nálónevemet. Hogyan lehet újra aktiválni?

A jelszó lejáratát követően 60 napig az elfelejtett jelszó szabályai szerint lehet új jelszót igényelni, ezt követően a regisztrációs szervnél a regisztrációs adatok ellenőrzésével, az új ügyfélkapu nyitásának megfelelő eljárásrendben lehet a hozzáférést megújítani. Ennek eredményeként a ko­rábbi felhasználói név mellé új, egyszer használható aktivá­ló­kódot kap, és ennek segítségével ismét hozzáférhet ügyfélkapujához és a tárhelyen tárolt adataihoz. Ha a felhasználónevét sem tudja, akkor meg kell jelennie személyesen valamely ügyfél-regisztrációs szervnél [pl. bár­mely megyei (fővárosi) kormányhivatalban, vagy a fővá­rosi és megyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerü­leti) hivatalában, vagy a Budapest Főváros Kormányhiva­tala Központi Okmányirodájában (1133 Budapest, Visegrádi u. 110–112.), vagy a NAV valamelyik ügyfélszol­gá­latán]. A személyes megjelenéstől eltekinteni nem lehet, mivel a személyazonosság igazolása feltétlenül szükséges az aktiváláshoz.

6. Ha március 16-a után regisztrálok az Ügyfél­ka­pun, hozzáférek-e online az adóbevallási tervezet­hez, és jóváhagyhatom-e már az Ügyfélkapun keresztül?

Ügyfélkapus regisztrációt követően mindenki láthatja és módosíthatja, jóváhagyhatja az elkészített bevallási tervezetet, abban az esetben is, ha már más módon eleget tett bevallási kötelezettségének.Ha rendelkezik egyéb elektronikus hozzáférési lehető­ség­gel [e-személyi igazolvány, telefonos azonosítás (RKTA), arcképes azonosítás], akkor a https://www.nav.gov.hu/nav/ szja/szja oldalon ügyfélkapus regisztráció nélkül is meg­te­kintheti a bevallási tervezetét az azonosítást követően.

7. Benyújthatják-e egymás bevallását elektronikusan a családtagok, csak az egyikük ügyfélkapuján keresztül?

Nem, főszabály szerint csak külön-külön, mindenki a sa­ját ügyfélkapuján keresztül küldheti a bevallásokat, illetve csak a saját bevallásait látja (feltéve, hogy nem jelentették be valamelyik családtagot meghatalmazott­ként a NAV-hoz).

8. Megtekintheti-e az Ügyfélkapun keresztül a sze­mélyijövedelemadó-bevallási tervezetét a 18 év alatti személy? Ügyfélkapu-regisztráció hiányában hogyan teljesíthető a bevallási kötelezettség?

Kiskorú gyermek adóbevallási tervezetét az online felületen kizárólag a törvényes képviselője ismerheti meg, hagyhatja jóvá, a bevallási tervezet jóváhagyására (ezáltal a rendszer használatára) kiskorú gyermek még abban az esetben sem jogosult, ha egyébként ügyfélkapus regiszt­rációval rendelkezik.
A tervezet online felületen történő jóváhagyásához szük­séges, hogy a NAV honlapjáról letölthető EGYKE nyomtat­vány kitöltésével és beküldésével a törvényes képviselő elektronikus ügyintézési jogosultságot szerezzen.Elektronikus ügyintézésre vonatkozó jogosultság hiányában a kiskorú gyermek személyijövedelemadó-bevallási kötelezettsége több módon is teljesíthető:

  • a törvényes képviselő az adóhivatal bármelyik ügyfél­szolgálatán kérheti papíralapon gyermeke adóbevallási tervezetét;
  • önadózóként a 21SZJA bevallás papíralapon történő be­nyújtásával, személyesen a NAV ügyfélszolgálatain, illetve postai úton az illetékes adóigazgatóság címére eljuttatva; 
  • az Szja tv. 12/C. § (6) bekezdése alapján, ha a ma­gánszemély az adóbevallási tervezet adatait az adóévet követő év május 20. napjáig nem javítja, nem egészíti ki, vagy bevallási kötelezettségét más módon nem tel­jesíti, akkor – ide nem értve az (5) bekezdés és a 11/A. § (2) bekezdés szerinti esetet – úgy kell tekinteni, hogy az adóbevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, és az adóbevallási tervezet a magánszemély által be­nyújtott bevallásnak minősül.

Ennek megfelelően, további intézkedés hiányában a gyermek adóbevallási tervezete 2022. május 20-án az adóbevallásává válik, és a 2021. évre vonatkozó be­vallási kötelezettsége ily módon teljesül.

9. Hová fogják postázni a bevallási terveze­temet?

Az adóhatóság a rendelkezési nyilvántartásban meg­adott kapcsolattartási címet, ezt követően a NAV-hoz bejelentett levelezési címet, majd a bejelentett tartózkodási helyet, ezek hiányában pedig az állandó lakcímet veszi figyelembe a tervezetek pos­tázásakor.

10. Mit kell tenni a megkapott tervezettel?

Elektronikus hozzáférés esetén: Ha egyetért az adóbevallási tervezettel és elfogadja azt, akkor a ter­vezet az Ön személyijövedelemadó-bevallásává válik.Ha nem fogadja el a tervezetét és nem küld be 21SZJA bevallást sem, akkor 2022. május 20-a után az adóbevallási tervezete végleges bevallássá válik, kivéve, ha Ön

  • őstermelő,
  • áfafizetésre kötelezett magánszemély vagy
  • egyéni vállalkozó.

Fontos a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésére jogosultak esetében, hogy azok, akiknek a jövedelméről a NAV-nak nem volt információja, és ezért nem kaptak szja-visszatérítést februárban, az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önálló­an elkészített 21SZJA bevallás benyújtásával igényelhetik a visszatérítést. Idetartoznak például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után saját maguk fizetik az szja-t (például ma­gán­személynek ingatlant adnak bérbe), és nincs mel­lette munkaviszonyuk, vagy nincs kifizetőtől szárma­zó jövedelmük. Szintén az szja-bevallási tervezet kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA bevallásban igényelhetik az szja-visszatérítést azok, akik 2021-ben munkáltatótól, kifizetőtől származó, összevont adóalapba tartozó jövedelmet szereztek, a családi kedvez­ményt év közben érvényesítettek, de a kiutaláshoz szük­séges adatokról nem nyilatkoztak 2021. de­cember 31-ig, és ezekről a családi pótlékot folyósító szerv sem szolgáltatott adatot a NAV-nak.Továbbá, ha tavaly olyan jövedelmet (például ingatlanértékesítésből származó jövedelem) szereztek a magánsze­mélyek, amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak egyéb kedvezményre (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, betegségek után járó személyi ked­vezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény), amit év közben nem érvényesítettek, és ezt most egy ösz­szeg­ben igényelnék vissza, a bevallási tervezetet maguk­nak kell módosítaniuk a rendelkezésre álló igazolások alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük május 20-áig.Tehát ezekben az esetekben a bevallási tervezetek min­denképp kiegészítésre szorulnak. 
Elektronikus hozzáférés hiányában: A papíralapon kapott tervezetet nem kell aláírni, nem kell visszaküldeni, ha annak tartalmával egyetért.Ha nem ért egyet vele, vagy a fentiekben leírtak miatt módosítani szükséges, akkor a 21SZJA bevallást kell be­nyújtania 2022. május 20-ig, mivel a kinyomtatott, papír­ala­pon kapott tervezetet javítani nem lehet.A nyomtatványt elérheti: 

  • a webes felületen, a http://eszja.nav.gov.hu linken, ahol elektronikus hozzáférés nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallás nyom­ta­tására is lesz lehetőség pdf formátumban;
  • az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül.

11. Hogyan járhatok el hiányzó igazolások esetén?

Elsősorban kísérelje meg őket beszerezni. Ha nem sike­rül beszereznie a szóban forgó kifizetőtől a 2021-es adóévben megszerzett adóköteles jövedelmét tartalmazó igazolást, akkor kérelmet terjeszthet elő a NAV adatbázisában szereplő, a kifizető által bevallott jövedelem, adó- és járulékkötelezettség adatainak kiadása ügyében, mely az éves személyijövedelemadó-bevallás elkészítéséhez szükséges.
Ha nem tudja határidőben benyújtani a bevallást, akkor lehetősége van arra is, hogy az igazolás későbbi beszerzése után, tizenöt napon belül pótolja azt, és ezzel egy időben igazolási kérelmet nyújtson be.
Az igazolási kérelem Egyes adókötelezettségek kése­delmes teljesítésének (EKKT) kimentésére szolgáló igazolási kérelem minta néven elérhető a NAV honlapján.

12. Beadhatom-e papíralapú bevalláson az szja-bevallást akkor is, ha van ügyfélkapus hozzáférésem/regisztrációm?

Igen, kivéve, ha egyéni vállalkozó vagy áfafizetésre köte­lezett magánszemély.

13. Honnan szerezhetek személyijövedelemadó-be­val­lási csomagot?

A NAV már nem postáz automatikusan személyijö­ve­de­lemadó-bevallási csomagot az ügyfelek számára. Azok az adózók, akik nem élnek az adóhatóság által elkészített be­val­lási tervezet lehetőségével, csomagot az adóhatóság ügyfél­szolgálatain személyesen vagy a NAV tájékoztató vonalán, a 1819-es telefonszámon igényelhetnek. Emellett a bevallási nyomtatvány az adóhatóság honlapjáról is letölthető. 

14. Hová kell küldenem postai úton a bevallásomat?

A lakhelye szerinti NAV-igazgatóságnak. A postai címeket megtalálja az eSZJA portálon az „Információk a bevallásról” csempe alatt.

15. Hogyan lehet a bevallási tervezetet az interneten módosítani, kiegészíteni és beadni?

Az online felületre belépve a „Bevallás 2021-ről” feliratú csempe jelzi a bevallás állapotát. Az „Átnézem” gombra kattintva megtekintheti bevallását. A tervezethez új soro­kat adhat hozzá, valamint módosíthatja a bevallási terve­zetben eredetileg feltüntetett összegeket. Az új sorok hozzáadásához célszerű a „Gyakori mezők”, illetve a „Keresés a hozzáadható mezők között” funkciót használni.Ha elvégezte a szükséges módosításokat, kiegészítése­ket, és azokat el is mentette, a „Tovább a beadáshoz”, majd a „Beadás” gomb megnyomásával küldheti be a NAV-hoz a módosított tervezetet. Ezután a bevallás stá­tusza „Bekül­dött” lesz, a „Profil” oldalon a státusz alatt pedig megjele­nik az „Ön sikeresen beküldte az adóbevallását” felirat.

16. Hogyan tudom önellenőrizni az online felületen az szja-bevallást?

Az önellenőrzés az az adózói javítás, amikor az adóalap, illetve az adó összege az eredeti bevallásban feltüntetett adóalaphoz, adóhoz képest változik. Az önellenőrzés lényege a teljes adatcsere, ezért az önellenőrzést a bevallás helyes adataival kitöltve, teljes adattartalommal kell megismételni. A belépés után az „Adóbevallás megtekin­tése”, majd az „Új bevallás korábbi adatokkal” mezőre kell kattintani, ezáltal szerkeszthetővé válik a korábbi bevallási tervezet. Az „Összes mező” rovatban az „Önellenőrzés, he­lyes­bítés, javítás” sorra kattintva jelennek meg az önel­lenőrzés kitöltéséhez szükséges sorok. Az önellenőrzés az önellenőrzést támogató funkció segítségével is elvégezhető. Az önellenőrzést támogató funkció lényege, hogy a kiinduló és a korrigált adattartalom alapján az önellenőr­zési lapok automatizáltan fognak kitöltődni és a pótlék­szá­mítás is meg­történik, melyet egyetértés esetén csak jóvá kell hagynia.

II. Az adó megfizetése, fizetési kedvezmények

1. Ha a bevallásomban fizetendő adóm keletkezik, meddig és milyen módon lehet megfizetni?

Ha az adóbevallási tervezet vagy az önállóan elkészített bevallása befizetendő adót tartalmaz, akkor azt 2022. má­jus 20-áig kell megfizetnie.Azonban az ezer forintnál kisebb összegű személyi jövedelemadót, szociális hozzájárulási adót, járulékot, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), valamint ekho különadót nem kell megfizetnie, ekkora tételt a NAV sem térít vissza.Az adófizetési kötelezettségét

  • átutalással,
  • készpénz-átutalási megbízással, azaz csekken,
  • a NAV ügyfélszolgálatain, POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel vagy
  • az online felületen bankkártyás fizetéssel (VPOS)

teljesítheti.Ha Ön pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó, akkor a befizetést kizárólag a belföldi pénzforgalmi szám­lájáról való átutalással rendezheti. Átutalás esetén ne felejtse el az utalás közleményrovatában feltüntetni az adóazonosító jelét (adószámát).Pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségétől függetlenül fizetési kötelezettségét az Elektronikus Fizetési és Elszá­molási Rendszeren (EFER-en) keresztül, az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató házibankfelüle­tén átutalással is teljesítheti. A befizetési módokról részletes tájékoztatás található a NAV honlapján közzétett Ki hogyan fizethet a NAV-nak? című dokumentumban (www.nav.gov.hu → Ügyféliránytű → Számla­számok a befizetéshez).

2. A bevallási tervezet egyenlege befizetendő adót mutat, pedig ezt az összeget még tavaly átutalással befizettem. Egyébként év közben nem kellett adóelőleget fizetnem. Mi a teendő?

Ha a 2021-ről szóló személyijövedelemadó-bevallás fizetendő adót tartalmaz, azt 2022. május 20-ig kell befizetni. A NAV által elkészített adóbevallási tervezet megküldésekor folyószámla-egyeztetés nem történik, mert az adó megfizetésének határideje akkor még nem jár le. A határidő előtt megfizetett adó túlfizetésként jelenik meg adószámláján. A tervezetben az Ön által év közben befizetett sze­mélyi jövedelemadó összege nem szerepel, ezért a bevallási tervezetet módosítani kell. A 74. sor, azaz „Az adózó által befizetett adóelőleg, adó” mező hozzáadásával fel kell tüntetnie az Ön által már év köz­ben befizetett adó összegét. Ezáltal a bevallás egyenlegében a 79. sorban a fizetendő adónál az összeg törlődik, majd a bevallás feldolgozása után a túlfize­téses egyenleg az adószámláján rendeződik.

3. Hogyan kérhetek részletfizetést a tervezet­ben?

Az elektronikus hozzáféréssel rendelkező adózó a bevallási tervezetét, ha szükséges, módosíthatja az eSZJA portálon.A módosításra megnyitott bevallási tervezetben a „Gyakori mezők”, „Visszaigényelhető adó, részletfi­zetés esetén kitölthető mezők” panelt választva a „81. sor Nyilatkozat a személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség részletekben történő megfizetéséhez (részletfizetés)” sort kell a tervezethez hozzáadni. A részletfizetés maximum tizenkét hónapra engedélyezhető, ha a fizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó együttes összege nem haladja meg az 500 000 forintot. A 81. sorban a választott időtartamot a hónapok szá­mával kell jelölnie.Ha a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, akkor a bevallási tervezet melléklete­ként megkül­dött kiegészítő nyilatkozaton jelölheti a rész­let­fizetés választását. A kitöltött és aláírt nyomtatványt postán kell visszaküldenie a NAV-nak 2022. május 20-ig.Ha a bevallási tervezetet más ok miatt is ki kell egészítenie vagy módosítania kell, akkor a 21SZJA bevallást kell benyújtania 2022. május 20-ig. Ekkor a részletfizetést a bevallás „C” lapjának 81. sorában kell kérni.

4. Hogyan kérhetem a felületen a visszaigényel­hető adót?

A bevallás kiegészítésekor az „Összes mező”/„Átvezetési és kiutalási kérelem, részletfizetés, visszaigénylési adatok, egyenlegek”/„Visszaigénylési adatok” menüpontokon keresztül hozzáadhatók azok a mezők, amelyek kitöl­tésével kezdeményezheti a visszaigényelhető adó kiuta­lá­sát. A megjelenő mezőkben jelölje be a teljes visszaigényel­hető összeg/összegek visszakérésének lehetőségét, majd adja meg a postázási címét vagy pénzforgalmi, illetve fizetési számlájának számát.Fontos, hogy ha bevallása visszatérítendő személyi jövedelemadót tartalmaz [a 21SZJA-C lap 80. sor c) oszlopában 1000 forint vagy azt meghaladó összeg szerepel], a be­vallása feldolgozásának nincs akadálya és nincs köztar­tozása sem, akkor a NAV a visszatérítendő adót soron kívül utalja ki.

III. Mezőgazdasági őstermelők és egyéni vállal­kozók

1. Mezőgazdasági őstermelők és egyéni vállalko­zók részére is készít az adóhatóság adóbevallási ter­vezetet?

A NAV a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállal­kozóknak is elkészíti a bevallási tervezetet a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján, azonban a számukra elkészített adóbevallási ter­vezet módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá.

2. Mezőgazdasági őstermelő vagyok, 2021-ben áta­lányadózást alkalmaztam, és 2022-re is aszerint sze­ret­nék adózni. Erről hogyan tudok nyilatkozni?

2021. január 1-jétől megváltoztak az őstermelő átalány­adó­zásának szabályai. Az őstermelő akkor számít áta­lányadózónak, ha annak törvényi feltételei fennállnak. Ez azt jelenti, hogy az őstermelőnek akkor kell nyilatkoznia, ha a jövedelmét az adóévben tételes költségelszámolással vagy 10 százalékos költséghányad alkalmazásával számítja ki. Átalányadózás alkalmazásakor, illetve annak további foly­tatásáról nem kell nyilatkozatot tennie.

3. Mezőgazdasági őstermelőként a 2021-es évre nem kell szja-bevallást benyújtanom. 2022-re tételes költségelszámolást választok. Mi a teendőm?

2021. január 1-jétől az őstermelőnek a tárgyévet mege­lő­ző évről szóló bevallásában kell nyilatkoznia, hogy a jövedel­mét az adóévben tételes költségelszámolással szá­mítja ki.Ha az őstermelő nem kötelezett bevallás benyújtására, a bevallási határidőig nyilatkozhat a tételes költségelszá­mo­lás választásáról a ’T101 nyomtatványon. A nyilatkozat meg­te­hető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson keresztül is.

4. Katás egyéni vállalkozónak kell-e személyijöve­delemadó-bevallást beadnia?

Abban az esetben, ha a magánszemély az adóévben kizárólag kisadózó egyéni vállalkozóként végzett tevékeny­ségéből tett szert jövedelemre, azonban a 2021-es év bármely napján családi kedvezményre volt jogosult, a 2021-es évre a kisadózó vállalkozást terhelő tételes adó 25 szá­za­lékának visszatérítésére jogosult, és a NAV akkor is elkészíti számára a bevallási tervezetet, ha a kisadózó egyébként szja-bevallásra nem lenne köteles.Nem kell viszont szja-bevallást benyújtani és tervezet sem készül, ha kizárólag a kisadózó egyéni vállalkozóként végzett tevékenységéből tett szert jövedelemre és adó-visszatérítésre sem jogosult. 

5. Egyéni vállalkozó vagyok, a 2021-es év első félévében szüneteltettem a vállalkozói tevékenysége­met. Készítenek-e nekem adóbevallási tervezet?

A 2021-es adóévre vonatkozóan a NAV az egyéni vállal­kozóknak is elkészíti a bevallási tervezetet, mely a mun­káltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatait tartalmazza. Azoknak az egyéni vállalkozóknak is készül tervezet, akik a tavalyi év egy részében szüneteltették az egyéni vállalkozói tevékenységüket.Az egyéni vállalkozók a bevallási tervezet adatainak felhasználásával tehetnek eleget bevallási kötelezettségük­nek. Az szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak a tervezet adatait ki kell egészíteniük az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre és az azzal össze­füg­gő adókötelezettségekre vonatkozó adatokkal. Ez azt is jelenti, hogy a nekik készített adóbevallási tervezet a 2022. május 20-ai bevallási határidő leteltét követően nem válik bevallássá, vagyis mó­dosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá. 

IV. Összevont adóalapba tartozó jövedelmek

1. Fel kell-e tüntetni a táppénzt a személyi­jöve­de­lemadó-bevallásban? 

A táppénz címén folyósított összeg adóköteles, amelyet a NAV által készített bevallási tervezet is tartalmaz. A bevallás 4. sorában „Más bérjövedelemként” kell szerepeltetni. 

2. Szerepel-e a tervezetben ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem?

Ha Ön magánszemélyként az ingatlant nem egy másik ma­gánszemélynek, hanem kifizetőnek adta bérbe, akkor a NAV elkészíti az adóbevallási tervezetet, amely tartalmazza a bérbeadásból származó jövedelemre vonatkozó adatokat, vagyis a kifizető által levont személyijövedelemadó-előleget.Ha valakinek 2021-ben kizárólag bérbeadási tevékeny­ségből származott bevétele és az ingatlant magánsze­mély­nek adta bérbe, akkor számára a NAV nem készíti el az adóbevallási tervezetet. Az ingatlan-bérbeadásból származó be­vételt, a költségeket, a kiszámított jövedelmet, továbbá a negyedévente megfizetett adóelőleg összegét a magánsze­mélynek kell bevallania a 21SZJA bevallásban.Ha ezen a bevételen kívül a magánszemélynek olyan jövedelme is volt, amelyről a NAV kifizetői adatokkal ren­del­kezik (például munkabér), akkor a NAV elkészíti az adóbevallási tervezetet, amelyet azonban a bérbeadó magán­személynek ki kell egészítenie a bérbeadásból származó jövedelemre vonatkozó adatokkal.

3. Tavaly csak gyermekgondozási díjat kaptam, más jövedelmem nem volt. Készít nekem a NAV be­vallást?

A NAV által készített adóbevallási tervezet tartalmazza a gyermekgondozási díjat, mert az egy adóköteles társada­lom­biztosítási ellátás.

4. Iskolaszövetkezeten keresztül dolgoztam, 15 szá­za­lék adót vontak tőlem. Készít a NAV be­vallási terve­zetet?

Igen, mivel erről a jövedelemről a NAV rendelkezik ki­fizetői/munkáltatói adatszolgáltatással.

V. Kedvezmények

1. 2021-ben csak ingatlant adtam bérbe, négy­gyermekes anya vagyok. Jogosult vagyok-e a nétak érvényesítésére?

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemre a nétak (négy vagy több gyermeket nevelő anyák ked­vezménye) nem érvényesíthető.

2. Négygyermekes anyuka vagyok. Év köz­ben kértem a nétak érvényesítését. Ha 2021-ben csak munkabérem volt, akkor igénybe vehe­tem-e a fel nem használt családi kedvezményt?

Igen. A munkabéréből levont, a családi járulék­kedvezményként figyelembe vehető társadalom­bizto­sítási járulék terhére a fel nem használt összeg 15 szá­zalékát érvényesítheti. A családi járulékkedvezménynél figyelembe vehető társadalombiztosítási járulékot a munkáltatói igazolás tartalmazza.

3. A súlyos fogyatékosság kedvezményére évek óta folyamatosan fennálló betegségem alapján jogosult vagyok, de tavaly csak 6 hónapot dolgoztam. Ebben az esetben csak az erre a 6 hó­nap­ra vonatkozó kedvezmény összegét érvénye­sít­he­tem?

Súlyos fogyatékosság esetén orvosi igazolás, határozat alapján 2021-ben havi 55 800 forinttal (a mini­málbér egyharmadának száz forintra kerekített összege) lehet csökkenteni az összevont adóalapot azokra a hónapokra, amelyekben a fogyatékos álla­pot legalább egy napig fennállt. A kedvezmény tehát nem csak azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben Ön munkaviszonnyal rendelkezett.

4. Az első házasok kedvezményét év közben nem érvényesítettem. Hol és hogyan tudom ér­vényesíteni a tervezetben? 

Amennyiben a munkáltatója felé év közben nem tett adóelőleg-nyilatkozatot a kedvezmény érvényesí­téséről, akkor a kedvezménnyel kapcsolatos adatok nem sze­repel­nek a bevallási tervezetben. Az online felületen a „Gyakori mezők” menüpontra kattintva megjelennek az adózók bevallásaiban leggyakrab­ban előforduló me­zők. Az „Első házasok kedvez­ménye” csempére kat­tintva lehet hozzáadni a kívánt soro­kat a ter­vezethez. A papíralapú tervezetben javítani nem lehet. Eb­ben az esetben a 21SZJA bevallásban érvénye­síthető a ked­vez­mény.

5. Élettársam is igénybe veheti a családi kedvez­ményt a nem közös gyermek után?

Az, hogy ki vehet igénybe családi kedvezményt, a családi pótlékra való jogosultság alapján állapítható meg. Ha az élettársak nem közös gyermeküket nevelik, akkor év közben adóelőleg-nyilatkozattal csak a családi pótlékra jogosult szülő tudja érvényesíteni a családi kedvezmény összegét, azonban év végén az szja-bevallásban élettársával megoszthatja azt. Nem alkalmazható azonban a megosztás azokra a hónapokra, amelyekre az anya a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát vette igénybe, kivéve, ha azt a Cst. 12. § (3) bekezdés alapján folyósítják.Abban az esetben viszont, ha az élettárs az ellátással érin­tett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élet­társként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilat­kozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élet­társi kap­csolatát az ellátás megállapítására irányuló kérel­met lega­lább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja, akkor már év közben is érvényesítheti a ked­vezményt.

VI. A gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésével kapcsolatos kérdések

1. Munkaviszonnyal rendelkezem és jogosult va­gyok a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérí­tésére. A családi adókedvezményt én érvényesí­tem/nem érvényesítem év közben, de a családi pót­lékot nem én kapom, és a VISSZADO nyilatkozatot sem adtam be 2021. december 31-ig. Mi a teendő, hogy megkapjam a kedvezményt?

Az, aki 2021-ben munkáltatótól, kifizetőtől származó, ösz­sze­vont adóalapba tartozó jövedelmet szerzett, a családi ked­vezményt év közben érvényesítette, de a kiutaláshoz szük­séges adatokról nem nyilatkozott 2021. december 31-ig, az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan elkészített 21SZJA-bevallás benyújtásával igényelheti a vissza­térí­tést.Ez a teendő akkor is, ha a magánszemély a családi ked­vezményt év közben nem vette igénybe, és azt a bevallásában kívánja érvényesíteni. A bevallásban fel kell tüntetni

  • a családi kedvezményre jogosító gyermekek azonosító adatait,
  • azt, ha a magánszemély a családi kedvezményre mag­zat után jogosult,
  • a kedvezmény összegét és a kiutalási adatokat (a belföldi fizetési számlaszámot vagy a postacímet),
  • annak a magánszemélynek az azonosító adatait, aki ugyanazon gyermek után jogosult a családi kedvez­ményre.

2. Rokkantsági járadékban részesülök és rendel­kezem adóköteles jövedelemmel. A VISSZADO nyom­tatványt nem adtam be 2021. december 31-ig, mert nem tudtam, hogy nekem is jár-e az szja-visszatérítés. Utólag érvényesíthetem a bevallásban?

A rokkantsági járadékos személy jogosult családi ked­vezményre, ezért adó-visszatérítést is kaphat, ha van olyan jövedelme (például munkabér), ami után a visszatérítés igénybe vehető. Ha a NAV nem értesült az utalási adatairól, és 2022. február 15-ig automatikusan nem utalta ki a visszajáró összeget, akkor az a bevallásban érvényesíthető. Az online felületen a „Gyakori mezők” menüpontra kattint­va megjelennek az adózók bevallásaiban leggyak­rabban előforduló mezők. A „Családi kedvezmény” csempére kattintva lehet hozzáadni a kívánt sorokat a tervezet­hez. Az adóbevallási tervezete módosításakor fel kell tün­tetnie az ellátásban részesülő adatait, jelölve, hogy családi kedvezményt és adó-visszatérítést is érvényesíteni kíván (a kedvezmény típusa rovatba 1-es kódot kell írnia), to­vábbá ki kell töltenie a jogosultsági hónapokat és a jogosultság jogcímét is.

3. Gyermekem saját jogán jogosult családi pótlék­ra, adóköteles jövedelemmel nem rendelkezik. Év köz­ben nem érvényesítettem a családi adókedvezményt és 2021. december 31-ig nem nyilatkoztam az adó-visszatérítésről. Ez pótolható az éves bevallásban?

A családi pótlékra saját jogán jogosult személy jogosult családi kedvezményre, ezért adó-visszatérítést is kaphat, ha van olyan jövedelme (például munkabér), ami után a vissza­térítés igénybe vehető.Ha a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni, mert nincs adóköteles jövedelme, akkor a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy személy igénybe veheti helyette. Ekkor az adó-visszatérítésre is a hozzátartozó jogosult, ezért a bevallásban érvényesíthető. Az online felületen a „Gyakori mezők” menüpontra kattintva megjelennek az adózók bevallásaiban leggyakrabban előforduló mezők. A „Családi kedvezmény” csempére kat­tintva lehet hozzáadni a kívánt sorokat a tervezethez. Ha az ellátásban része­sülő és a vele közös háztartásban élő hozzátartozója döntése alapján a családi kedvezményt és az adó-visszatérítést a családi pótlékra saját jogán jogosult magánszemély szülője érvényesíti a bevallásban, akkor neki az adóbevallási terve­zete módosításakor fel kell tün­tetnie az ellátásban részesü­lő gyermeke adatait, jelölve, hogy családi ked­vezményt és adó-visszatérítést is érvénye­síteni kíván (a ked­vezmény típusa rovatba 1-es kódot kell írnia), továbbá ki kell tölte­nie a jogosultsági hónapokat és a jogosultság jogcímét is.

4. Kell-e módosítani a NAV által elkészített adóbe­val­lási tervezetet az adó-visszatérítés miatt?

Ha a NAV kedvezményelőleget utalt ki az adózónak, ak­kor feltüntette a kiutalt összeget az adóbevallási tervezet­ben. Emiatt tehát nem kell a tervezetet módosítani. Erre csak akkor van szükség, ha a magánszemély például olyan jövedelmet is kapott 2021-ben, ami a tervezetben nem szerepel, vagy a családi kedvezményt a jogosultak az évközi érvényesítéshez képest másként osztják fel egymás közt a bevallásban.

5. Mi a teendő, ha nem értek egyet a kiutalt szja-vissza­térítés összegével?

Ha a februárban kiutalt szja-visszatérítés összegével nem ért egyet, akkor az adóbevallási tervezete kie­gészítésével vagy önállóan benyújtott 21SZJA bevallásában módosít­hatja a visszatérítés összegét. A NAV a kiutalt összeget a tervezetben feltüntette. Aki a tervezet felhasználása nélkül készít bevallást, annak a februárban kiutalt szja-visszatérítés összegét szerepeltetni kell a bevallás 101. so­rában.

6. Érvényesíteni lehet az adóbevallásban az adó-visszatérítés mellett a családi járulékkedvezményt is?

Az adó-visszatérítés a kedvezményekkel csökkentett, összevont adóalap után megállapított adó terhére ér­vénye­síthető. A bevallásban tehát először a családi adóalap-ked­vez­ményt lehet érvényesíteni az összevont adóalappal szemben. Ha az adóalap a családi kedvez­mény igénybevétele miatt nullára csökken, de a magán­sze­mélynek még ma­rad a gyermekek után járó családi kedvezmény keretösszegéből, akkor a fel nem használt összeg 15 százaléka a levont társada­lom­biz­to­sítási járulék ter­hére családi járulék­ked­vez­mény­ként érvényesíthető.

VII. Elkülönülten adózó jövedelmek

1. Ha 2021-ben ingatlant adtam el, akkor azt a tervezet tartalmazni fogja?

A bevallási tervezet a kifizetők, munkáltatók által megküldött adatokat tartalmazza, ezért az ingatlanértékesítésből származó jövedelem a bevallási tervezet­ben nem szerepel.Ha az ingatlant olcsóbban adta el, mint amennyiért korábban vásárolta, vagy az ingatlant a vásárlástól szá­mított öt év elteltével adta el, akkor az értékesí­tésből származó bevételt nem kell a bevallásban sze­repel­tetnie, mivel az eladásból nem keletkezett jövedelme. Ilyenkor a bevallási tervezetet sem kell kie­gészí­tenie az ingatlanértékesítésből származó bevétellel.Ha az ingatlanértékesítésből adóköteles jövedelme származott, akkor azt a bevallás 161. sorában kell be­vallani.

2. Kell-e adózni az ingatlanértékesítés után, ha az eladási árból egy másik ingatlant vettem?

Ha az ingatlant a megszerzés évét követő ötödik éven belül adta el, és abból jövedelme származik, akkor bevallási és személyijövedelemadó-fizetési kö­te­lezettsége keletkezik, függetlenül attól, hogy az in­gatlan eladásakor kapott pénzből egy másik ingatlant vásárolt.

3. Mennyi az a bevételi értékhatár, ameddig nem kell az ingó értékesítéséből jövedelmet számolni?

Nem kell jövedelmet megállapítani az ingó vagyon­tár­gyak átruházására tekintettel (ideértve a gazdasági te­vékeny­ségként való értékesítést is), ha az adóévben megszerzett összes bevétel nem haladja meg a 600 000 forintot.

4. 2021-ben adószámos magánszemélyként fizető­ven­déglátó tevékenységet folytattam, amire a téte­les átalányadózást választottam. Fel kell-e tüntet­nem a bevallásban a bevételemet, és ha igen, melyik sorban?

Ha a NAV készített Önnek bevallási tervezetet, például azért, mert munkaviszonyból származó jövedelmet is szer­zett 2021-ben, akkor annak a 174. sorát kell kitöltenie, ahol szerepeltetni kell a szobák számát és a fizetendő adó összegét, amely évente szobánként 38 400 forint.A tételes átalányadózást választó, fizetővendéglátó te­vékenységet folytató magánszemélynek nem kell a bevételét feltüntetni az szja-bevallásban.Ha a NAV Önnek nem készített bevallási tervezetet, vagy a tervezet papíralapú megküldését kérte, és annak tartal­mát módosítania kell, akkor saját magának kell elkészítenie szja-bevallását a 21SZJA nyomtatványon 2022. május 20-ig.

5. Hogyan kell jeleznem, ha a magánszálláshely-szolgáltatási tevékenységemre a tételes átalányadó­zást kívánom alkalmazni? 

A tételes átalányadózás választásáról szóló nyilatkozatát 2022-re a 21SZJA bevallásában vagy tervezete kiegészí­tésével tudja megtenni (116. sor). Ha már 2021-ben is így adózott, nem szükséges ismételten nyilatkoznia.

VIII​. Adómentes, illetve a jövedelembe be nem számító bevételek

1. Kell-e személyijövedelemadó-bevallást benyújtanom, ha 2021-ben csak gyermekek otthongondo­zási díjában (gyod) részesültem?

A gyod adómentes juttatásnak számít. Erről az ellátásról szja-bevallást nem kell benyújtani, illetve ezt a juttatást a bevallási tervezet sem tartalmazza.

2. Kapok-e bevallási tervezetet, ha csak iskolai ösz­töndíjat kaptam?

Az oktatási intézményben folytatott tanulmány után kapott ösztöndíj adómentes bevétel, ezért arról nem kell szja-bevallást benyújtani, illetve az ösztöndíj a bevallási tervezetben sem szerepel.

3. Be kell-e vallani a személyijövedelemadó-bevallásban a családi pótlékot?

A családi pótlék adómentes juttatásnak minősül, ezért az után adófizetési, bevallási kötelezettség nem terheli a magán­személyeket.

4. Be kell-e vallanom a magyarországi lottón nyert pénzösszeget?

A lottó engedélyhez kötött sorsolásnak minősülő szám­sorsolás, az abból származó nyeremény esetében a kifizető (Szerencsejáték Zrt.) köteles a nyereményalap után a személyi jövedelemadót megállapítani, levonni és meg­fizetni. Így a nyertes már a személyi jövedelemadóval csökkentett összeget kapja meg. A lottón nyert pénznyere­ményt nem kell bevallani, illetve ez a nyeremény nem sze­repel a bevallási tervezetben sem.

5. 2021-ben csak alkalmi munkából származott jövedelmem. Kell-e bevallást beadnom? A NAV elkészíti az adóbevallási tervezetet?

Önnek csak akkor kell bevallania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét, ha az egyszerűsített fog­lalkoztatásból származó bevétele meghaladja a mentesített keretösszeget. Ez a foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér, vagy – ha Önnek alapbérként vagy teljesítménybérként legalább a garantált bérminimum 87 százaléka jár – a ga­ran­tált bérminimum napi bérként meghatározott összege 130 százalékának szorzata (7 700 × 130% = 10 010 Ft/nap, illetve 10 070 × 130% = 13 091 Ft/nap). Ebben az esetben jövedelemként kizárólag a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani. Ha a keretösszeget meghaladó bevételt szerzett, akkor az adóhivatal elkészíti a tervezetet, amely tartalmazza a mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet és annak adóját.

​IX. Rendelkezés az adóról – önkéntes pénztári rendelkezések

1. Megjelenik-e az önkéntes, kölcsönös pénztári be­fi­zetések utáni „adókedvezmény érvényesítése” (ren­delkezés az adóról) a személyijövedelemadó-bevallás tervezetében, illetve hogyan lehet érvénye­síteni?

Az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot a magán­sze­mély az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által kia­dott igazolás alapján teheti meg. Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár a kiadott igazolásról adatot szolgáltat a NAV-nak, így az elkészített bevallási tervezet az adatszolgáltatás alapján az önkéntes pénztári rendelkező nyilatkozatot is automatikusan tartalmazza.Ha a magánszemély az adóbevallási tervezetet 2022. má­jus 20-áig nem egészíti ki, nem javítja, és önállóan sem nyújt be bevallást, az ugyanúgy rendelkezésnek számít, hiszen ezzel elfogadja a tervezetben szereplő önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot is.

2. Ha önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetésem is volt, hogyan tudom jelölni, hogy hová kérem a pénzt? A bevallásomban a „Rendelkező nyilatkozatok” résznél egy önkéntes pénztár jelölhető meg, azonban én két pénztárnak is tagja vagyok. Mi ilyenkor a teendő?

Ha Ön egynél több önkéntes pénztári igazolással ren­delkezik, akkor is csak egyetlen, a választása szerinti pénz­tárt tud megjelölni a bevallás rendelkező nyilatkozatában.E választását az online bevallási tervezetben a követke­zők szerint teheti meg. A „Gyakori mezőkre”, majd a „Rendelkező nyilatkozatok (öpt., nyesz.r., nyugdíjbizto­sí­tás)” mezőkre kattintva a 137. sorban tudja megjelölni azt a pénztárt, ahová az összeg utalását kéri. A papíralapú bevallási tervezet adataiban javítani nem le­het, azonban ha az adóhatóság nyilvántartása szerint több önkéntes pénztári tagsággal is rendelkezik és a 2021-es év so­rán több pénztárhoz is teljesített befizetést, akkor a bevallási tervezethez 21SZJAK elnevezésű nyomtatványt csatolnak, melyen megjelölheti azt a pénztárt, ahová az utalást kéri.Amennyiben a bevallási tervezet mellé nem kapott 21SZJAK kiegészítő nyilatkozatot, mert a bevallási terve­zetet más okból módosítani kell vagy ki kell egészíteni, akkor a 21SZJA nyomtatványon kell bevallását be­nyújtania, melynek 21SZJA-03-as lapján jelölheti meg azt a pénztárt, ahová az utalást kéri.

3. Az idei évben megszüntettem az önkéntes pénztári számlámat, nem nyugdíjszolgáltatás miatt. A tavalyi évben azonban még fizettem be összeget a számlára. Tehetek-e rendelkező nyilatkozatot? 

Ön akkor tehet rendelkező nyilatkozatot, ha a ren­del­kezés időpontjában – az adóbevallásának időpontjában – pénztártag. Amennyiben Ön nem tagja másik pénz­tárnak és nem tudja igazolni, hogy Önnek fel nem róható ok miatt szűnt meg a tagsága, akkor ren­delkező nyilatkozatot sem tehet. 

4. Milyen hatással lesz a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítése az önkén­tes pénztári rendelkező nyilatkozatokra?

Akinek a visszatérítéssel az összevont adóalapot terhelő adója „elfogy”, az emiatt nem tud rendel­kezni az adóról. Akinek a visszatérítés igénybevétele után marad összevont adóalapot terhelő adója, az megteheti a rendelkező nyilatkozatokat. Ha az adókedvezmények levonása után fennmaradó összevont adóalap utáni adó összege (47. sor), vagy ha igénybe vette a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítési kedvezményét, akkor a 104. sorban feltüntetett összeg kisebb, mint amekkora összegre Ön egyébként a befizetései és az adóköteles jóváírások alapján jogosult lenne (135. sor), akkor is csak az adó összegéig kérheti az utalást. Tehát a 47. sor összegét, vagy (ha kitöltött) a 104. sor összegét a 136. sorba kerülő összeg nem haladhatja meg.

X. 1+1%-os felajánlás

1. Hogyan lehet rendelkezni az 1+1%-ról az online felületen?

Az online felületre való bejelentkezést követően külön csempére („1+1%-os rendelkező nyilatkozat”) kattintva lehet az 1+1%-os rendelkező nyilatkozatot is megtenni.  A rendelkezés május 20-áig nyújtható be. A ha­táridő jogvesztő, vagyis ha határidőn túl nyújtja be a nyilatkozatot, akkor a rendelkezése érvénytelen lesz és késedelmét igazolási kérelemmel sem ment­heti ki.

2. Ha nincs Ügyfélkapu-regisztrációm, akkor ho­gyan rendelkezhetek?

A nyilatkozat papíralapon benyújtható postai úton vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain

  • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, an­nak EGYSZA lapját is kitöltve,
  • az e-SZJA felület kitöltőprogramjával készített és kinyom­tatott nyilatkozaton,
  • a 21EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, továbbá
  • 2022. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkál­tatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. 

A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

3. Hogyan szerzek tudomást arról, hogy érvényes volt a rendelkezésem, és a kiválasztott kedvez­ményezett részesült a felajánlásomban?

Amennyiben az adóhatóság nem vette fel a rendelkező magánszeméllyel a kapcsolatot, akkor a rendelkezése ér­vényes volt.Ha a magánszemély rendelkező nyilatkozatot adott és az adóhatóságtól nem kapott határozatot arról, hogy a nyil­atkozata érvénytelen lenne, valamint ha az általa kiválasz­tott kedvezményezett szerepel a www.nav.gov.hu honlapon közzétett tájékoztatóban, akkor biztos lehet abban, hogy a rendelkező nyilatkozatát az adóhatóság teljesítette.Amennyiben az adózó a kedvezményezett részére történő összeg átutalásának időpontjában rendelkezik ügy­félkapus regisztrációval, akkor a rendelkezés teljesí­téséről az adóhatóság elektronikus üzenet formájában érte­sítést küld, mely tényről elektronikus levélben is értesítést kap az adózó.

4. Hogyan érinti a gyermeket nevelő magánsze­mélyek adó-visszatérítése az 1+1%-os felajánlásokat?

A visszatérítés összege nem csökkenti az 1+1%-os felajánlások alapját képező adóalapot.Végezetül fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy a tervezeteket minden esetben célszerű alaposan átnézni még akkor is, ha bízunk benne, hogy jól készültek el, annak érdekében, hogy valóban a pontos adatokkal kerüljenek feldolgozásra és a későbbiekben ne kelljen javításokat végezni. Ha a fentieken kívül egyéb kérdések merülnek fel, szíves figyelmükbe ajánlom a megújult NAV-honlapot, amelyen megtalálhatók a bevallással kapcsola­tos legfontosabb információk és segítségkérés esetére a kapcsolatfelvételi lehetőségek.

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.