gépjármű beszerzés

🔒Áfalevonási tilalmak a személygépkocsi beszerzéséhez, illetve üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódóan

Bevezetés

Az áfarendszer alapelve szerint csak a hozzáadott érték alapján kell az adót megfizetni, tehát az áfa csak a végső fogyasztást adóztatja.

Mivel általános esetben egy adóköteles ügylet megvalósulásakor az adófizetésre kötelezett adóalany a teljes ellenértékre nézve teljesíti az adófizetési kötelezettségét, annak érdekében, hogy csak a hozzáadott értékre keletkezzen adófizetési kötelezettség, az adóalany az előzetesen rá áthárított adót levonhatja.

Az adólevonási jog ezért az adóalanyokat megillető legalapvetőbb jog, mely a beszerzési ügyleteket terhelő előzetesen felszámított adó teljes összege tekintetében közvetlenül érvényesül, és elvben nem korlátozható.

Vannak azonban olyan ügyletek, amelyek esetében nem ellenőrizhető, hogy az adott termékbeszerzés vagy szolgáltatás-igénybevétel ténylegesen milyen célból történik, tekintve, hogy bizonyos termékek és szolgáltatások esetében jellemző a magáncélú felhasználás.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.