áfa változás

🔒Az általános forgalmi adó szabályozásának 2022. évközi és 2023. év eleji változásai

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) évközi és jövő évi változásai alapvetően az adminisztráció egyszerűsítése, az európai uniós jogharmonizáció és a gazdaság fehérítése, a változó ágazati jogszabályok, valamint egyes, a jogalkalmazás során felmerülő kérdések rendezése miatt váltak szükségessé. Elmondható, hogy jelentősebb horderejű változás, illetve új jogintézmény bevezetése jelen állás szerint nem érinti ezt az időszakot.

Az évközi változásokat a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2022. évi XXIV. törvény (a továbbiakban: Mód1tv.), illetve az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes általános forgalmi adó mérték alkalmazásáról szóló 267/2022. (VII. 29.) kormányrendelet tartalmazza (a továbbiakban: Lakás Korm. r.). A Mód1tv.-ben találhatók az adóalap-csökkentési kör bővülésével kapcsolatos szabályok, illetve a csoportos adóalanyiság megszűnését követő képviseleti szabály rendezése, míg a Lakás Korm. r., ahogy a neve is sugallja, az új lakingatlanokra vonatkozó 5%-os kedvezményes adókulcs alkalmazásának a meghosszabbítását rendeli el.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.