járulékkötelezettség

🔒Az átalányadózó egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó- és járulékkötelezettsége 2023. január 1-jétől

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) kisadózókra vonatkozó rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése és a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény (a továbbiakban: Kata tv.) hatályba lépése nyomán előállt helyzet miatt megnövekedett az adózói érdeklődés az egyéni vállalkozók számára nyitva álló adózási módok iránt.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) rendelkezései a vállalkozói jövedelemadózás és az átalányadózás választásának lehetőségét biztosítják az egyéni vállalkozók számára.

Az átalányadózás szabályai már 2022. január 1-jétől kedvezően változtak, így a Katv. megszűnését követően az egyéni vállalkozók többsége döntött úgy, hogy ezen adózási mód választásával tesz eleget adózási kötelezettségének.

A jogalkotó speciális szabályok hatályba léptetésével tette lehetővé a Katv. korábbi alanyai számára, hogy az általános szabályoktól eltérően év közben váljanak az átalányadózás alanyaivá. [Kata tv. 15. § (2) bekezdés]

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.