eszja

🔒A 22SZJA bevallás és az eSZJA webes kitöltőprogramjának főbb változásai, valamint a 2023. évi 08-as bevallás újdonságai

A magánszemélyek a 2022. évi személyijövedelemadó-bevallási kötelezettségüknek adóhatósági közreműködéssel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) által elkészített adóbevallási tervezettel vagy a 22SZJA jelű bevallás önálló benyújtásával tehetnek eleget. Az adóbevallási kötelezettség teljesítése minden kétséget kizáróan az adóbevallási tervezet felhasználásával a legegyszerűbb, amely 2023. március 15-étől tekinthető meg. Ha azonban valaki előbb szeretné elkészíteni a személyijövedelemadó-bevallását, akkor megteheti a NAV honlapján 2023. január 11-étől már elérhető 22SZJA bevallás webes és Általános Nyomtatvány Kitöltő (a továbbiakban: ÁNYK) programja segítségével. Jelen cikk bemutatja, hogy milyen fontosabb változásokat tartalmaz a 22SZJA bevallás a nyomtatvány webes kitöltőfelületének és ÁNYK programjának változásai tükrében.

Fontos hangsúlyozni, hogy az adóbevallási tervezet a NAV nyilvántartásaiban, valamint az adóhatósághoz beérkezett havi adó- és járulékbevallásokban (a továbbiakban: járulékbevallás) és egyéb adatszolgáltatásokban szereplő információkon alapszik, ezért kiemelten fontos ezek helyes kitöltése. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a 2023. évi járulékbevallások milyen újdonságokat tartalmaznak, és mire kell odafigyelni a kitöltés során annak érdekében, hogy jövőre is helyes adattartalmú adóbevallási tervezetek szülessenek.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.