kártérítés

🔒A NAV közigazgatási tevékenységével kapcsolatos kártérítési perek tapasztalatai – I. rész

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, azaz a NAV 2011. január 1-jével jött létre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Vám- és Pénzügyőrség összevonásával. A NAV több millió ügyfele tekintetében rendkívül sokrétű feladatot lát el, az adó- és vámeljárásokon felül a teljes közigazgatási és a volt törvényszéki körbe tartozó végrehajtásokat is intézni, emellett pedig bűnüldözési/nyomozati hatáskört is gyakorol.

A feladatok megvalósítása során – bármennyire is elvárás az ügyek gyors, professzionális intézésére való törekvés –, az ügyek bonyolultsága, illetve a nagy számok törvénye miatt elkerülhetetlenül történnek olyan hibák, amelyek adott esetben az ügyfeleknek sérelmet, kárt okoznak. Ezek a hibák a legtöbb esetben a közigazgatási vagy a nyomozati eljárás során orvosolhatók, és orvoslásra is kerülnek a rendelkezésre álló jogorvoslatok révén. Ha azonban ez valamilyen oknál fogva elmarad, felmerülhet a NAV okozott kárért való polgári jogi felelősségének kérdése.

A jelen cikk célja annak bemutatása, hogy a vonatkozó jogszabályok milyen feltételek fennállása esetén írják elő a NAV kártérítési felelősségét. Ezeknek a feltételeknek a gyakorlati példákkal, jogesetekkel történő bemutatására két egymást követő lapszámban kerül sor.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.