csoportos szállítás

🔒A munkavállalók ingyenes csoportos szállításához kapcsolódóan felmerült áfa levonhatósága

A termeléssel, feldolgozással foglalkozó gazdasági társaságok jobbára olyan ipari parkokban, nagyobb gyárakban, üzemekben tevékenykednek, amelyek a lakott területeken kívül vagy a lakott területek peremén helyezkednek el. Ezek tömegközlekedéssel történő megközelítése gyakran nehézségekbe ütközik: vagy azért, mert ritkák a tömegközlekedési járatok, vagy a menetrendjük nem igazodik a munkarendhez, esetleg a járatok menetideje túl hosszú, de az is előfordulhat, hogy az átszállásokhoz kapcsolódó csatlakozás bizonytalan, vagy egyáltalán nem megoldott a tömegközlekedés. A tömegközlekedés hiányosságai miatt a gazdasági társaságok a munkavállalóik munkakezdésre történő megjelenése és ezáltal a termelés kiszámíthatósága, tervezhetősége érdekében, és nem utolsósorban a munkavállalók megtartása vagy éppen toborzása miatt ingyenes buszjáratokat biztosítanak.

Gyakran merül fel az a kérdés, hogy levonhatják-e ezek a cégek a munkavállalóik számára ingyenesen biztosított buszjáratokhoz kapcsolódóan felmerült előzetesen felszámított adót, és hogyan alakul ennek az ügyletnek az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) szempontjából történő megítélése. Ezt igyekszik tisztázni a cikk.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.