ingatlan beruházás

🔒Ingatlanberuházások ingyenes átadása kapcsán felmerülő áfakérdések

Ingatlanokra irányuló beruházások esetén gyakran előfordul, hogy a hozzájárulás vagy az engedélyezés feltételeként az önkormányzat (vagy az állam) a köz érdekében többletigényeket fogalmaz meg, és ezek megvalósítását kötelezően előírja.

Ilyen önkormányzati feladatkörbe tartozó, de az ingatlanfejlesztővel megvalósíttatott projektek lehetnek például, hogy a zöldmezős beruházásokhoz vagy az üzemek, ipari parkok, bevásárlóközpontok építéséhez kapcsolódóan közműfejlesztéseket kell megvalósítani, utakat, körforgalmat kell kialakítani, felújítani vagy bővíteni, továbbá, hogy a lakóparkok közelében játszóteret, kerékpárutat kell létesíteni, vagy az irodaházak építéséhez kapcsolódóan meghatározott számú parkolóhelyet kell kialakítani.

Az ilyen többletkivitelezések megvalósítása részben a fejlesztő érdeke, ugyanakkor a fejlesztő sokszor mégis kénytelen azokat közérdekű beruházásként átadni a közműszolgáltató vagy az önkormányzat (állam) tulajdonába, akár ingyen is.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.