változás

🔒A jövedéki adót érintő változások

A jövedéki adózás terén a 2023-as év legjelentősebb változását az adózott jövedéki termékek tagállamok közötti kereskedelmi célú szállításának új szabályrendszere jelentette. A február 13-án hatályba lépő jogszabályi rendelkezések a gyakorlatban az árumozgások dokumentálásának elektronizálását (elektronikus egyszerűsített kísérőokmány – e-EKO) és új (igazolt feladói, igazolt címzetti) tevékenységtípusok megjelenését hozták magukkal. 

A szakmai munka eközben sem szünetelt: folyamatosan érkeztek a piacgazdasági, a társadalmi, és az uniós adóérdekeket szolgáló jogszabály-módosító javaslatok a legkülönfélébb fórumokról, amelyek feldolgozása haladéktalanul megkezdődött.

A törvényelőkészítői és jogalkotói munka eredményeként 2023. július 14-én kihirdették a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvényt (a továbbiakban: Módtv1), majd ezt követően szeptember elején az ehhez kapcsolódó, a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet (a továbbiakban: Vhr.) módosításáról szóló 6/2023. (IX. 5.) PM rendelet is.

Az őszi adócsomag keretén belül 2023. november 30-án kihirdették az egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIII. törvényt (a továbbiakban: Módtv2), amely újabb módosításokat tartalmaz a jövedéki szabályozással kapcsolatban.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.