ÁFA szabályok

🔒A használt ingóságokra, műalkotásokra, gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó különös áfaszabályok

A használt cikkek kereskedelme kapcsán gyakran kizárólag a használt gépjárművek értékesítéséről esik szó, annak ellenére, hogy a használt termékekre vonatkozó áfaszabályozás ennél sokkal tágabb kört ölel fel. A szabályozás tárgyát tekintve – a vevő és az értékesítő személyére vonatkozó feltételeknek való megfelelés esetén – ide tartozhat a használt ruhák, könyvek és műszaki cikkek eladásán túl a festmények, szobrok, kerámiák, bélyegek, numizmatikai gyűjtemények és régiségek értékesítése is. Az ingóságok széles köre miatt érdemes újra áttekinteni a használt ingóságokra, gyűjteménydarabokra és régiségekre vonatkozó áfaszabályozást.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) XVI. fejezete tárgyalja az említett termékek viszonteladójára, illetve a nyilvános árverés szervezőjére vonatkozó szabályokat. A szabályozás sajátossága abban rejlik, hogy tekintettel egyrészt a jellemzően nem adóalanyi körtől való termékbeszerzésre, másrészt a beszerzett termék lényegében változatlan formában történő továbbértékesítésére, az adóalap és az adó összegének megállapítására különös szabályok vonatkoznak.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.