SZJA 2024 változás

🔒A személyi jövedelemadó adóalap-kedvezményeire vonatkozó általános szabályok, különös tekintettel a 2024. évi változásokra

Hamarosan beköszönt az új év, 2024. januárban pedig a magánszemély már nyilatkozatot is tehet a munkáltató/kifizető felé arról, hogy 2024-ben az összevont adóalapból mely személyi jövedelemadóhoz (a továbbiakban: szja) kapcsolódó adóalap-kedvezményeket kíván érvényesíteni. A kedvezmények rendszere és érvényesítésének sorrendje az elmúlt években jelentősen átalakult, ezért a mostani cikkemben rámutatok az szja-adóalap-kedvezmények kereteit meghatározó legfontosabb jogszabályi rendelkezésekre és változásokra, azonban részletesen nem térek ki a személyi kedvezmény, valamint a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó szabályrendszerre, tekintettel arra, hogy ezekről az adovilag.hu oldalon 2023 novemberében, illetve idén januárban már olvashattak.

A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LIX. törvény (a továbbiakban: Módtv1.) a személyi jövedelemadóra vonatkozó normaszöveg módosításáról rendelkezett, és nemcsak az év közben hatályba lépő, hanem előremutatóan, a 2024-es évet érintő módosításokat is tartalmazza. A Módtv1. alapján 2023. július 31-én hatályát vesztette több veszélyhelyzeti kormányrendelet is, köztük a 30 év alatti anyák kedvezményéről szóló 596/2022. (XII. 28.) kormányrendelet, és a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat megillető családi kedvezményről szóló 597/2022. (XII. 28.) kormányrendelet, amelyeket a Módtv1. 2023. augusztus 1-jével törvényi szintre emelt, így ezek a szabályok már a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) részét képezik.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.