itt az idő

Itt az ideje, hogy átrendezzük a prioritásokat

Az elmúlt év több sikeres momentummal szolgált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára. Ahogy az élet minden területén, esetünkben is igaz, hogy a sikerekből újabb és újabb feladatok következnek. Tény, hogy nemhogy nem dőlhetünk hátra, bizonyos értelemben magasabb fordulatszámra kell kapcsolnunk.

Az élvonal nehézségei

A kockázatkezelésben a NAV paradigmát váltott, szolgálatba állítottuk az adattudományokat, és ennek köszönhetően olyan rálátásunk lett a gazdaságra, amellyel Európában csak néhány ország büszkélkedhet. Egyedülálló szolgáltatásokat dolgoztunk ki, amelyek segítik a gazdálkodókat, miközben adminisztrációs terheik jelentősen csökkentek.

Európában és világviszonylatban is élen járunk az adathasznosításban. Ez azonban, a dicsőségen túl azzal jár, hogy mi már mindenkinél korábban szembesülünk bizonyos nehézségekkel, mint például az adatminőség kérdésköre, az adatok pontosságának, teljeskörűségének szükségszerűsége. Ezt felismerve ki kell mondanunk, itt az ideje, hogy átrendezzük a prioritásokat.

Az adatalapon működő hivatal a gazdaság egészséges működését támogatja. Ez azt is jelenti, hogy nem pusztán és nem is elsősorban arra kell koncentrálnunk, hogy hány forintot hoz az államkasszának egy adott pillanatban felmerülő intézkedés. Ennél messzebbre kell tekintenünk, ha a gazdaság kalózainak felderítése és kiiktatása a célunk. Egy hátrébb sorolt ellenőrzésnél hatványozottan nagyobb veszteséget okoznak a rossz minőségű adatok, amelyek óriási mértékben rontják a kockázatkezelés hatékonyságát. Nem mindegy, milyen adatokkal dolgoznak a számítógépek, amelyek a revizorok munkájának egy részét elvégzik. A gépek viszont sem most, sem a jövőben nem tudják azt, amit a munkatársaink. Mire gondolok? Csak a revizor tudja megítélni egy bizonylati szinten tökéletesen bemutatott gazdasági esemény életszerűségét és valódiságát, csak ő tudja felfedezni a csalárd szándék jeleit. Ha elmegyünk egy hamis, egy félrevezető, egy hiányos adat mellett, az további tévutakat nyit. Ebben az évben tehát az egyik cél az, hogy csak precíz adatok kerüljenek a rendszerünkbe.

Kontrollálható adatok rendszere

A tavaly elvégzett munka gyümölcseként 2024 első napján a NAV élesítette az eÁFA-rendszert, amelynek a használata egyelőre nem kötelező, tehát a vállalkozásoknak van idejük kipróbálni, megismerni. Ez egy újabb paradigmaváltás kezdete a cégvilágban és az adóztatás történetében, ami megalapozhatja az időszaki bevallások kiváltását. Erre, meggyőződésem szerint, hamarosan sort kell keríteni. Az eÁFA-ban számlák milliárdjainak adatait futtatjuk össze, ide kerülnek az online számlázás és az online kasszák információi mellett az uniós és a vámadatok, valamint a fordított áfás tételek. Mindezt egy képernyőre gyűjtjük össze, amelyet az adózók megnézhetnek a webes felületen, de kommunikálhatnak a NAV-val a számviteli rendszereiken keresztül is. Van lehetőség módosításra, és még mindig be lehet nyújtani hagyományos módon készült bevallást is. A következő hónapok feladata a rendszer stabilizálása, hogy képesek legyünk ennél is tovább lépni. Értem ez alatt azt, hogy ne engedjünk be idővel olyan adatokat, amelyeket semmilyen forrásból nem tudunk kontrollálni. Ennek az elképzelésnek a lényegét egy egyszerű példával tudom érzékeltetni. Ha egy cég szeretne elszámolni egy olyan számlát, amelyről máshol nem lát adatot a NAV, akkor megkeressük a számla állítólagos kibocsátóját, hogy tisztázzuk, tőle miért nem jött adat ugyanarról az ügyletről. Az érintettek javíthatják a hibájukat, de ha nem teszik, a helyzet gyorsan egyértelművé válik. Meggyőződésem, hogy ez az eljárás nagyot lendítene az adómorálon. Hozzáteszem, a kontrolladatok forrásainak is meg kell felelniük ennek az elméletnek, ami már nem csak határainkon belüli teendőket generál.

Digitális megújulás

Ugyancsak fontos irányokat jelöl ki a munkánkban a Digitális Megújulás Operatív Program, amely a NAV számára komoly fejlesztéseket jelent, amelyek megalapozzák az igazán korszerű, az állampolgárok életét jelentősen megkönnyítő adóigazgatási, sőt közigazgatási szolgáltatásokat.

A másik – ugyancsak a digitális közigazgatás megvalósításával összefüggő – cél az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP), amely négy szervezetet érint, a NAV mellett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, a Magyar Államkincstárt és a Központi Statisztikai Hivatalt. A pilotszakasszal induló fejlesztés révén a rendszer integrálja a foglalkoztatással összefüggő adatszolgáltatásokat. Ezzel alapjaiban újul meg a foglalkoztatók kapcsolata az állami szervekkel. Az adminisztrációs terhek csökkentése mellett az adatszolgáltatás benyújtását megelőző komplex ellenőrzéssel jelentősen javul a beküldött adatok minősége, csökken a hibás adatszolgáltatások száma. Nem is beszélve arról, hogy az állampolgároknak az EMAP a jelenleginél jóval nagyobb biztonságot nyújt a társadalombiztosítási rendszerben, hiszen most némileg kiszolgáltatottak munkáltatójuk bejelentési gyakorlatának. Megjegyzem, a NAV-Mobilban bárki ellenőrizheti, hogy bejelentették-e és befizették-e a munkaviszonya szerinti járulékot.

A küldetésen túl

A 2024-re tervezett főbb feladatok után azokról a sikerekről is érdemes szót ejteni, amelyek nem az alapfeladatokat érintik, vagy soron kívüli kihívást jelentettek. A NAV küldetését szolgáló működés fenntartása mellett 2023-ban ismét eleget tudtunk tenni azoknak a kormányzati elvárásoknak is, amelyekből nem klasszikus adó- és vámhatósági feladatok adódnak. Ilyen például a nemzetközileg ellenőrzött termékek és technológiák forgalmának ellenőrzése.

Ugyancsak sikerként könyvelhető el, hogy az orosz–ukrán háború következményeiből adódó többletfeladatokat maradéktalanul elláttuk, ami speciális problémák kezelését jelentette vámhatósági feladatkörben, például a segélyszállítmányok kiléptetésének gyorsítását, vagy a menekültek humánus bánásmód melletti beléptetését.

Végül egy érdekesség, amely reményeim szerint a NAV-nál dolgozó munkatársak kutatómunkájának ösztönzését szolgálja: létrehoztuk a NAV Tudományos Tanácsát. Pályázatokkal, támogatással szeretnénk teret adni azoknak az újító célú elképzeléseknek, amelyek tudományos igényű kidolgozása révén még eredményesebben teljesíthetjük küldetésünket. Hiszem, hogy kollégáimban, a napi feladatok tökéletes ellátásán túl, rejtőznek még értékes szellemi tartalékok.

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.