Jogi esetek

🔒A közösségi jog alkalmazhatósága elismert harmadik államban letelepedett adóalany adó-visszatéríttetési kérelmére indult eljárásban

Konkrét peres eljárás során merült fel a kérdés, miszerint elismert harmadik államban letelepedett adóalanyok hozzáadottérték-adó (általános forgalmi adó) visszatéríttetésére irányuló kérelmére indult eljárásban alkalmazhatók-e a közösségi jogszabályok, az azokban lefektetett alapelvek, valamint az Európai Unió Bíróságának (a továbbiakban: EUB) joggyakorlata (a továbbiakban együtt: közösségi jog).

A felperes a közösségi jog alkalmazhatósága mellett azzal érvelt, hogy a kérelmet elbíráló hatóság állama, azaz Magyarország uniós tagállam, amely ekként a közösségi jog szerint köteles eljárni, továbbá az adó-visszatéríttetési eljárásra vonatkozó nemzeti jogszabályok kivétel nélkül uniós irányelvek implementációját szolgálják, ennélfogva ezen jogszabályok alkalmazásával már megvalósul a közösségi jog alkalmazása.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.