webshop

🔒Az adóalap és a fizetendő adó utólagos csökkenésének elszámolása webáruházon keresztül történő termékértékesítések esetén

Webáruházban vásárolni ma már mindennapos dolog. Az internetes vásárlások száma az utóbbi években robbanásszerűen növekedett, egyre több webáruház jelenik meg az online térben. A koronavírus-járványnak és a világ rohamos technikai fejlődésének köszönhetően napról napra egyre többen választják az e-kereskedelem különbözői formáit, legyen szó akár ruházati cikkek vásárlásáról, háztartási nagygépek beszerzéséről, pizzarendelésről, vagy akár távoktatásról, szálláshelyfoglalásról. Ahogyan azonban a kereskedelem hagyományos formáira, úgy az interneten keresztül lebonyolított tranzakciókra is vonatkoznak az általános áfakötelezettségek. Érdemes ilyen esetben fokozottan ügyelni a számlázás, a kiszállítás és az átvétel részleteire, tekintve, hogy adott esetben ezek pontos átgondolásához komoly érdeke fűződhet a feleknek. Jelen cikk témája is e feladatokhoz kapcsolódik, hiszen webáruházból történt értékesítés kapcsán gyakran találkozhatunk az adóalap és a fizetendő adó utólagos csökkenésének elszámolásához kapcsolódó nehézségekkel, amelyek az internetes kereskedelem sajátosságaiból – posta, futárszolgálat közreműködésével történő átadás-átvétel – adódnak. Az adóalap és a fizetendő adó utólagos csökkenése ugyanis ilyen esetekben jellemzően arra vezethető vissza, hogy az értékesített vagy értékesíteni remélt terméket a vevő nem veszi át, illetve átveszi, de később visszaküldi. A következőkben ezen esetek mentén járjuk végig azt, hogyan rendezhető az ilyenkor felmerülő adóalap, illetve a fizetendő adó utólagos csökkenésének elszámolása.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.