diákmunka

🔒Diákok nyári munkavállalása

A köznevelési, a szakképző, valamint a felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytató tanulók, illetve hallgatók (a továbbiakban együtt: diákok) között vannak, akik rendszeresen dolgoznak a tanulás mellett, illetve jellemző az alkalomszerű, általában a nyári szünet idején történő munkavállalás is.

A diákok számos munkaterületen, különböző foglalkoztatási formában alkalmazhatók, így például egy cégnél munkaszerződéssel munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban is állhatnak, de dolgozhatnak egyszerűsített foglalkoztatottként, illetve a háztartási munka fogalomkörébe tartozó munkát is végezhetnek. Többféle munkavégzési lehetőséget kínálnak számukra az iskolaszövetkezetek is.

A cikkben elsősorban a különböző jogviszonyokra vonatkozó alapvető szabályokat ismertetjük, valamint a fizetendő közterhek és azokhoz kapcsolódóan az egyes adókötelezettségek szempontjából tekintjük át a diákmunkával kapcsolatos tudnivalókat.

Elöljáróban azonban fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a diákok ilyen minőségükben nem biztosítottak, de egészségügyi szolgáltatásra jogosultak, mégpedig a tanulói, illetve hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultságuk megszűnéséig, amely jogosultság a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartama alatt is fennáll.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.