ÁFA

🔒Áfa a digitális korban

Az „Áfa a digitális korban” vagy a közkeletű hivatkozás szerint „ViDA (VAT in the Digital Age)” javaslatcsomag három, egymástól elkülönülő, de a digitális átalakulással összefüggő területen kívánja módosítani az uniós hozzáadottérték-adó szabályozást, amelyek a következők: (1) elektronikus számla és tranzakció szintű adatszolgáltatás, (2) platformgazdaság, (3) egyetlen áfaregisztráció. A tervezett módosítás érinti a 2006/112/EK tanácsi irányelvet (a továbbiakban: Héa-irányelv), az ezen irányelv végrehajtására vonatkozó 282/2011/EU tanácsi végrehajtási rendeletet (Héa Vhr.) és az áfa területén történő közigazgatási együttműködést szabályozó 904/2010/EU tanácsi rendeletet (közigazgatási együttműködés). A módosítás célja, hogy a digitális technológia adta lehetőségekkel élve, figyelembe véve a digitális üzleti átalakulást, úgy alakítsa át az áfaszabályozást, hogy csökkenjen az adóalanyok adminisztratív terhelése, növekedjen az adóhatóságok ellenőrzési hatékonysága, és mindez segítse az adóbevételek biztosítását.

A ViDA-javaslatot ugyan még nem fogadta el a Tanács, de annak az elektronikus számlázásra és adatszolgáltatásra, valamint az egyetlen áfaregisztrációra vonatkozó részei lényegében már véglegesnek tekinthetők, így a cikk az ezekkel kapcsolatos főbb változásokat és az azokat megalapozó megfontolásokat ismerteti, a terjedelmi korlátokra tekintettel a teljesség igénye nélkül.

Csak regisztrált előfizetőink olvashatják a cikk további részét! . Még nem regisztrált előfizetőnk? Csatlakozzon hozzánk!

Kapcsolódó cikkek

Comments are closed.